Със 134 гласа за, 26 - против и без въздържал

...
Със 134 гласа за, 26 - против и без въздържал
Коментари Харесай

Депутатите с историческо решение за Гладомора в Украйна

Със 134 гласа " за ", 26 - " срещу " и без " въздържал се " Народното събрание (НС) в общ план, препоръчан от комисията по външна политика, разгласи Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 година за геноцид и осъди изрично неговите причинители.

С решението се афишира също всяка последна събота на месец ноември за Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

 
Народно събрание приема всяко отказване, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, починали в Гладомора, е записано още в документа. 

Припомняме, че в днешния ден България уважава Деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Тази година се навършват 78 години от първите присъди на така наречен Народен съд. 1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според отчет на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР