Със 134 гласа за, 26 - против и без въздържал

...
Със 134 гласа за, 26 - против и без въздържал
Коментари Харесай

Парламентът обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г.


Със 134 гласа " за ", 26 - " срещу " и без " въздържал се " Народното събрание (НС) в общ план, препоръчан от комисията по външна политика, разгласи Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 година за геноцид и осъди изрично неговите причинители.

С решението се афишира също всяка последна събота на месец ноември за Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Народно събрание приема всяко отказване, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, починали в Гладомора, е записано още в документа. 

Първоначално по тематиката са импортирани два плана на решение - на ПГ на " Демократична България " за оповестяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 година и другите републики на някогашния Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за оповестяване на Големия апетит - Гладомор в Украйна през 1932-1933 година за геноцид. В последна сметка в комисията по външна политика са се обединили към общ план, изясни ръководителят ѝ Екатерина Захариева.

По данни на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция огромният апетит през 1932-1933 година-Гладомор, обгръща главните зърнени региони на някогашния Съюз на съветските социалистически републики - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От апетит през този интервал са починали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР