Със 132 гласа за“, 2 против“ и 8 въздържал се“

...
Със 132 гласа за“, 2 против“ и 8 въздържал се“
Коментари Харесай

НС избра председател на КЕВР – стария председател Иван Иванов

Със 132 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “ Народното събрание публично върна отпред на Комисията за енергийно и водно контролиране остарелия ѝ ръководител Иван Иванов. Предложението за това бе вкарано изключително в програмата на Народното събрание от „ ИТН “.

Преди дни Конституционният съд реши, че изборът на сегашния ръководител Станислав Тодоров е противоконституционен, което наложи търсенето на вид, с цел да може регулаторът да продължи да действа.

В пленарната зала се стигна до ескалация на напрежението и замяна на грозни реплики по време на дебатите, свързани с това дали Иван Иванов да бъде възобновен на поста. В последна сметка предлагането на Има Такъв Народ бе подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Въпреки гръмките апели за решение на казуса, поради което и държаха мандата дълго време, от Българска социалистическа партия изобщо не участваха в гласуването.

Според Ива Митева, откакто е разгласен за противоконституционен изборът на Станислав Тодоров, то тогава Иван Иванов не е напускал поста като началник на КЕВР.

„ Няма по какъв начин, отивайки на избори, да оставим КЕВР без ръководител. Това значи да няма кой да привиква съставите, да разписва актовете и това би сложило под заплаха работата на комисията до конституирането на нов парламент “, изясни Ива Митева.

Тя разкритикува някогашните си съдружни сътрудници, че заради неприятна съдружна просвета са провалили работата на Народното събрание и вземането на значими решения. Обвини ги в аматьорщина.

„ От първия ден наложихме мораториум върху цените – започнахме с противоконституционен акт и приключваме с подобен “, изрази отвращение Митева.

Тя уточни, че сега в Конституционен съд са атакувани повече актове, признати от това Народно събрание, в сравнение с през 2020 година.

„ Смешно е партия, която подмени вота на гласоподавателите, да приказва за съдружна просвета “, отвърна й Николай Ангов от Политическа партия.

„ Започнахме с противоконституционен акт, завършихме с противоконституционен акт “, отговори му на собствен ред Ива Митева.

„ Вашето време свърши, само че това не значи, че нямате право да се кандидатирате още един път и да се появите тук по-обучени “, обърна се Рамадан Аталай от Движение за права и свободи към Политическа партия. Той прикани цялата зала да поддържа проекторешението.

„ И откакто се разведохте с ръководството, продължавате да се държите надменно, изключително в миг, когато са нужни значими решения. Продължавате ли я, приключвате ли я тази смяна, подкрепете това предложение. Поне не позволявайте на Кирил Петков да влезе и в нуклеарната енергетика “, прикани някогашните към този момент ръководещи Аталай.

„ Убедена съм, че президентът Румен Радев ще свърши своята работа, дано ние свършим нашата “, обърна се Росица Кирова от ГЕРБ към Българска социалистическа партия.

За законодателна пренебрежителност на болшинството подлага на критика Петър Петров от „ Възраждане “. И разгласи, че ще се въздържат при вота.

„ Иван Иванов е възобновен на база на решението на Конституционен съд и за какво вършим истории в този момент тук “, попита Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„ Няма да участваме в това гласоподаване и няма да подкрепим сходно искане “, разгласи Борисов Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той обърна внимание, че социалистите са предложили устойчиви решения на всички проблеми с програмата си, която не бе позволена до гласоподаване в пленарната зала през вчерашния ден.

Според Теменужка Петкова от ГЕРБ поради арогантността на ръководещите може да се срине енергийната система. Абсолютно безконтролно държание от самото начало, упрекна тя властта.

„ Тотална когнитивна мизерия “, видя и Томислав Дончев в болшинството. „ Довиждане “, обърна се той към тях.

„ Не сме злонамерени “, сподели и Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ. Да сте живи и здрави “, пожела на собствен ред депутатът от ГЕРБ-СДС на ръководещите.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР