Със 131 гласа за парламентът отхвърли ветото на президента Румен

...
Със 131 гласа за парламентът отхвърли ветото на президента Румен
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Със 131 гласа " за " Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за правосъдната власт.

Те бяха признати на 21 юли и в тях се предвижда съдията, който ще проверява основния прокурор, да се дефинира посредством нова система, както и спомагателният 6-месечен период за избор на Висш съдебен съвет.

" Против " гласоподаваха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, а " ИТН " се въздържаха.

" Стигнахме досега, в който по най-циничен метод бе употребен днешния ден, с цел да бъде свалено ветото на президента. Дори в правната комисия не е имало разискване. Парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ, в този миг в този момент стартира гаврата с момичето от Стара Загора, тъй като се разчистват сметките с президента ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Бившият електронен министър Божидар Божанов изясни за какво е било взето решението за правене на нова система, по който да се избира съдията: " Да, фактически в системата на съдилищата има такава система. Тя обаче има прекалено много параметри - натовареност, отпуски, отводи и всевъзможни други неща, заради което беше разумно да се разделят двата механизма. В правосъдната система има прекалено много системи за инцидентно систематизиране, заради което приготвяме за внасяне законопроект, който да сътвори една сигурна, одитирана, транспарантна система, посредством която да се разпределят и всички каузи, и изборът на арбитър за следствие на основния прокурор ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР