Със 131 гласа за и два против парламентът прие Годишния

...
Със 131 гласа за и два против парламентът прие Годишния
Коментари Харесай

Приеха годишния доклад за дейността на Българската академия на науките за 2018 г.

Със 131 гласа " за " и два " срещу " Народното събрание одобри Годишния отчет за активността на Българската академия на науките/БАН/ за 2018 година. В него се показва, че публикационната интензивност включва 3101 заглавия в интернационалните реферирани списания, като 36 на 100 са в най-високата категория Q1 при 28 % за миналата година.

Традиционно най-голям дял имат направление " Нанонауки, нови материали и технологии " и " Информационни и информационни науки и технологии ".

Бюджетната дотация през 2018 година доближава 99 млн. 448 хиляди лева Почти цялата дотация се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за компенсации и за стипендии, предава Българска телеграфна агенция.

Собствените доходи и прехвърляния за предходната година са близо 62 млн. лева Те се образуват от контракти по интернационалните стратегии и съглашения, от контракти с министерства и ведомства, с български и задгранични компании, от продажба на продукция, услуги, дарения и други Към тях се прибавят и прехвърляния от Фонд " Научни проучвания ", от министерства и ведомства, от оперативни стратегии и други стратегии на Европейския съюз.

Комисията по обучение предлага на Българска академия на науките да преразгледа функционалностите на активността на Съвета на настоятелите, с цел да бъде усъвършенствана неговата работа, както и да бъде открит обективен баланс сред възнагражденията на одобрените учени и на младите учени, който да подтиква приемствеността в науката. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР