Със 127 гласа за“, нито един против“ и 55 въздържал

...
Със 127 гласа за“, нито един против“ и 55 въздържал
Коментари Харесай

Парламентът избра Красимир Влахов за конституционен съдия

Със 127 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и 55 „ въздържал се “ депутатите избраха Красимир Влахов за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание, оповестява БГНЕС.

Влахов бе единственият претендент за поста, а номинацията му пристигна от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Подкрепа за кандидатурата му дадоха от Движение за права и свободи и ВОЛЯ, a депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържаха при гласуването.

Според ръководещите кандидатурата на Красимир Влахов е напълно професионална, без политически нюанс и въздействие.

По време на дебатите номинацията му бе стимулирана от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Това, което сподели българският парламент, е прозрачността при избора на сходни длъжности “, съобщи той от трибуната. Според него предварителните срещи, които Влахов реализира с депутати от групите на Движение за права и свободи и ВОЛЯ, са блян към търсене на необятна парламентарна поддръжка.

„ Искам да се обърна към една друга институция и съм уверен, че и тя би трябвало да направи сходен метод при такава бистрота. Никой сега не знае каква е процедурата за избор на парламентарен арбитър, който ще бъде изработен от президентската институция. Призовавам президента на страната – дано да бъде доста по-внимателен и да следи деликатно какви са процедурите и прозрачността, която демонстрира българският парламент. Надявам се, че и той ще направи сходни разисквания “, сподели още Цветанов.

Отказът на Българска социалистическа партия на поддържа кандидатурата на Влахов обоснова депутатът Крум Зарков. Според него измежду националните представители има цялостно недоумение както на разпоредбите за избор на парламентарен арбитър, по този начин и за ролята на този съд.

„ Дебат и чуване имаше в Правна комисия, както е написано в разпоредбите. Никъде в разпоредбите, които приехме тук, обаче не е написано, че би трябвало преди този момент да се върви по групи и да се търси предварителна поддръжка “, сподели Зарков.

Пред депутатите новият парламентарен арбитър благодари за високата отговорност, която му се разпорежда и даде обещание да не отстъпва от нея.

„ Не мога да направя друго изказване също така, което се съдържа в клетвата при встъпването, а точно да вардя върховенството на Конституцията “, разяснява Влахов в коридорите на Народното събрание.

Преди да бъде определен за парламентарен арбитър, Влахов е магистрат във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, в това число и като заместник-председател и началник на Гражданска гилдия във Върховен касационен съд.

Роден е на 24 септември 1972 година в Плевен. Юридическото си обучение придобива в СУ „ Св. Климент Охридски “, а професионалния си път стартира през 1996 година като младши арбитър. На следващата година става арбитър в Софийския областен съд. От 2001 до 2004 година е негов заместник-председател. През 2004 година е нараснал в Софийския градски съд, а по-късно е командирован във Върховния касационен съд. През 2008 година Висшият правосъден съвет избира Влахов за ръководител на Софийския областен съд, а през 2012 г. е назначен за заместник-председател на Върховен касационен съд.

Влахов е хоноруван учител по гражданско право и развой в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и краткотраен учител в Националния институт по правораздаването. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР