Със 127 гласа за, 90 въздържали се и 2-ма против

...
Със 127 гласа за, 90 въздържали се и 2-ма против
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета

Със 127 гласа " за ", 90 " въздържали се " и 2-ма " срещу " депутатите одобриха удължаването на държавния бюджет, на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване на първо четене.

От Политическа партия упорстват да бъде импортиран нов бюджет за 2023 година от служебното държавно управление. Три разновидността е създало Министерството на финансите за бюджет. С недостиг от 6,5% при продължение на актуалните политики.

От ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Български напредък " поддържат служебното държавно управление да не внася нов бюджет, а това да бъде направено от постоянен кабинет. От " Българска социалистическа партия за България " желаят увеличение на обществените заплащания. Сред техните оферти е увеличение на минималната работна заплата до 50% от междинната за страната или тя да стане 850 лв.. Също по този начин да бъде въведен при опция таван на цените на природен газ, вода, парно и ток за бита.

От финансовото министерство са пресметнали, че сходно нещо ще докара до 4,8 милиарда лв. повече разноски. При това състояние дефицитът би достигнал до 9,4% от Брутният вътрешен продукт на страната.

От Политическа партия упорстват за напълно нов бюджет, а не продължение на признатия от кабинета " Петков ". Те също имат хрумвания за повече обществени разноски, които по калкулации на финансовото министерство ще усилят разходната част на бюджета с 3,6 милиарда лв., което пък ще усили дефицата до 8,7% от Брутният вътрешен продукт.

" Правителството на Радев отхвърля да внесе нов бюджет, който да вдигне приходите, политики за превъзмогване на рецесиите, цените на горивата и така нататък Вместо това внесе законопроект за действието на бюджета ", разяснява Венко Сабрутев от Политическа партия.

Бюджетът обаче беше предпазен от служебния министър председател Гълъб Донев.

" Основните задания на служебното държавно управление бяха да прегледа проблемите, които стоят пред българските жители и с това се справихме. Служебното държавно управление подсигурява отопление, осветяване и се справихме с това. Правителството беше това, което за първи път с напъните и ограниченията, които предложи одобри инфлацията. Служебното държавно управление беше това, което работи и по гарантиране на нарастването на приходите на българските жители ", сподели Донев.

От " Възраждане " оповестиха, че ще се въздържат от поддръжката на бюджета, тъй като считат, че разноските не са разпределени вярно. Политическа партия макар желанието им да усилят пенсиите, не можаха да кажат от кое място ще дойдат средствата за това.

От " Българска социалистическа партия за България " ще внесат своите оферти сред двете четения на бюджета.

" Днес гледаме най-важният въпрос за страната, ние твърдим това от 17 октомври. Още тогава разговаряхме с парламентарните групи за диалози за бюджета. Не можем да оставим страната в неустановеност, а хората в тази обстановка с цените със замразени приходи. Който и да е Министерски съвет е задължен да внесе държавен бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили голям брой рецесии, а в това време оферирате да се удължи бюджета на предходното държавно управление ", сподели Корнелия Нинова.

" Когато растежът на инфлацията е по-голям от растежа на приходите, значи че ние обедняваме, за последните 25 години, българите обедняват. Това не са единствено мои думи, аз чух синдикатите да настояват същото ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

" Искам да ви върна върху сериозния диалог върху бюджета. Основният риск е следният: в случай че се одобри удължаването на бюджета и се образува държавно управление, то няма значение, в случай че обаче няма образуван кабинет, влизаме в хипотезата, че новото държавното управление ще е най-рано през май. Дотогава ще имаме ли буфери ", попита Мартин Димитров от Демократична България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР