Със 124 гласа „за“, против" - 89 и без „въздържали

...
Със 124 гласа „за“, против" - 89 и без „въздържали
Коментари Харесай

Депутатите пак показаха червен картон на президента

Със 124 гласа „ за “, срещу " - 89 и без „ въздържали се “ Народното събрание одобри наново Изборния кодекс и преодоля президентското несъгласие, съобщи.

Ветото поддържаха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и част от самостоятелните депутати.

Правилникът за организацията и активността на Народното събрание планува ветото да се смята за преодоляно, в случай че Народното събрание одобри наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители.

Част от измененията в изборното законодателство бяха върнати за ново разискване на 28 септември 2020 година от президента.

Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе признат на 17 септември 2020 година В главното тяло на законопроекта бе заложено още ЦИК да дефинира техническите условия към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласоподаване.

Също по този начин ЦИК ще обезпечава техническите устройства за машинно гласоподаване посредством наемане или закупуване. Държавната организация „ Електронно ръководство “, взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология, удостоверяват сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията.

Част от измененията бяха оспорени от президента. В претекстовете си президента уточни, че с последните промени се разрешава едновременното въвеждане на машинен и книжен избор и ръчното им преброяване, което обезсмисля машинното гласоподаване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР