Със 124 гласа за и 115 гласа против народните представители

...
Със 124 гласа за и 115 гласа против народните представители
Коментари Харесай

Кабинетът падна! НА ЖИВО

Със 124 гласа " за " и 115 гласа " срещу " народните представители гласоподаваха вота на съмнение на държавното управление. Което значи, че кабинетът Петков към този момент е в историята.



Веднага откакто вотът на съмнение бе пожелан от ГЕРБ поради неуспеха на това държавно управление, който съгласно тях е с " такива мащаби, че няма с кого да се конкурира в актуалната политическа история на България ", GlasNews попита своите читатели " Ще мине ли вотът на съмнение съгласно вас? " Над 57% от тях дадоха отговор с " Да ", съвсем 43% смятаха, че вотът няма да мине и държавното управление ще оцелее.





След вота министър председателят Кирил Петков съобщи:

„ За мен беше чест да повеждам държавно управление, което бе свалено от господин Пеевски, господин Борисов, Слави Трифонов и госпожа Митрофанова. Това, което желая да заявя ясно е единствено една дребна стъпка от един доста дълъг път. Те не схванаха, че по този начин няма да завоюват българския народ. Ние ще продължим да отвоюваме страната си и един ден ще имаме една съвременна и европейска страна. Благодаря ви!”

Припомняме, вотът се счита за сполучлив, в случай че гласа си за него дадат повече от половината от всички 240 народни представители, което е реалност.

На фона на митинги в поддръжка и срещу кабинета часове наред през вчерашния ден депутатите от ръководещите партии и опозицията спореха дали финансово-икономическата политика на кабинета е неуспех или не.

След като вотът на съмнение е сполучлив, следва конституционната рулетка. Президентът би трябвало да връчи на посочения претендент от най-голямата ПГ изследователски мандат. Преди това би трябвало да се проведат съвещания с парламентарно показаните групи. Ще се появи на напред във времето ролята на президента. С консултациите той може да предизвика единодушие сред парламентарните групи за бъдещо устойчиво ръководство ", разяснява преподавателят по конституционно право в Софийския университет доктор Орлин Колев.

Конституцията не показва период, в който президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат. Прието е това да бъде в " рационален период ", който всекидневно е в границите на 10 дни.

Първият изследователски мандат би трябвало да получи " Продължаваме промяната ". Ако не бъде подсилен в Народно събрание, идващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа мощ след изборите.

" Ако новосформиралата се коалиция, която през днешния ден смъкна държавното управление на Кирил Петков, не може да образува кабинет в този парламент, още веднъж влизаме в една политическа и икономическа неустойчивост ".

" Никой от тези, които желаят да смъкват държавното управление, не желае да вземе горещия картоф. Това сподели пред БНР политологът Иван Начев, началник на департамента " Политически науки " в Нов български университет и шеф на учебното заведение за политика " Димитър Паница ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР