Със 120 гласа за“ (сред които и България) Общото събрание

...
Със 120 гласа за“ (сред които и България) Общото събрание
Коментари Харесай

Докато Борисов празнува, ООН /и България/ осъди Израел!?

Със 120 гласа „ за “ (сред които и България) Общото заседание на Организация на обединените нации осъди Израел за потреблението на несъразмерна мощ против палестински цивилни и прикани генералния секретар Антониу Гутериш да предложи ”международен механизъм за протекция ” на окупираната палестинска територия, предадоха международните организации.
8 страни (САЩ, Израел, Австралия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Того и Соломоновите острови) бяха срещу резолюцията, а 45 се въздържаха. По това време българският министър председател Бойко Борисов бе на посещаване в Израел, където с президента Реувен Ривлин отпразнува в Ерусалим рождения си ден (59 г.)

Събранието отхвърли препоръчан от Съединени американски щати текст, който осъжда за насилието ислямисткото придвижване Хамас. Внесената от Вашингтон корекция не получи нужните две трети от гласовете, с цел да бъде призната (62 „ за “, 58 „ срещу “ и 42 „ въздържал се “).

Одобреният план беше препоръчан от Алжир, Турция и палестинците. Приетата резолюция осъжда " несъразмерната, несъразмерна и безразборна приложимост на мощ " против палестинците, както и изстрелването на ракети от Газа против израелски цивилни зони, само че не загатва групировката Хамас, която ръководи Газа.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли дефинира резолюцията като изцяло едностранчива. " Тя въобще не загатва терористите от Хамас, които постоянно провокират насилието в Газа ", сподели тя. Въпреки необятната поддръжка някои дипломати показаха безпокойствие, че утвърденият текст е небалансиран, а други - че споменаването на механизъм за протекция на палестинците е прекомерно неразбираемо и ще породи лъжливи очаквания.

Над 120 палестинци бяха убити от израелските сили при митинги на границата с линията Газа от 30 март насам. Израел твърди, че доста от тях са екстремисти и че армията е отблъсквала набези против граничната ограда сред Израел и Газа, напомня в този момент.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР