Със 117 гласа за, 8 против и 107 въздържали се

...
Със 117 гласа за, 8 против и 107 въздържали се
Коментари Харесай

Без ограничение за изборните секции в чужбина, Велизар Енчев заподозря намеса от Анкара


Със 117 гласа " за ", 8 " срещу " и 107 " въздържали се " Народното събрание отстрани ограничаването за 35 секции за гласоподаване в страните отвън Европейския съюз. По текста се въздържаха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и " Българска социалистическа партия за България ". След гласуването му имаше ръкопляскания и крясъци " Браво ", а противоречива точка в дебатите се оказаха секциите в Турция, в които от Българска социалистическа партия видяха опция " Анкара да е брокер в 45-ия български парламент ".

Предвижда се изборните секции отвън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско посланичество и при съществуване на не по-малко от 40 гласоподаватели. Освен това секция ще се образува и на тези места, в които на извършени до пет години преди вота избори е имало най-малко една изборна секция с дали своят вот в нея не по-малко от 100 гласоподаватели.

Избирателна секция ще се образува и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, като ще се взема поради общият брой подадени заявки или общият брой на гласувалите на предишни избори, даже броят на подадените заявки да е по-малък от 40.

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват единствено в държави-членки на Европейския съюз.

По време на дебата по второто четене на Изборния кодекс, националният представител от групата на Българска социалистическа партия Велизар Енчев попита дали " концертите с възрожденски песни са били стръв " откакто " предлагането за секциите отвън страната връща Турция като решителен фактор в изборния ни развой ".

" През 2016 година 43-ото Народно заседание реши в страни, отвън Европейския съюз броят на изборните секции да бъде стеснен до 35 секции в страна. Това предложение на патриотичния фронт бе подкрепено от партия ГЕРБ и тогавашния Реформаторски блок. По самодейност на партия " ИТН " през днешния ден се предлага да се върне остарялото предложение отпреди 2016 година Кого обслужва това предложение? То обслужва Движение за права и свободи, то разрешава на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент ", сподели още Енчев и попита депутатите от " ИТН " дали не се ли срамят от това.

Тошко Йорданов от " ИТН " предвижда, че при гласуването на този текст за секциите отвън страната ще се види болшинство от ГЕРБ и Българска социалистическа партия и че " всички българи, които живеят в Англия, Съединени американски щати и Канада, ще видят по какъв начин ще им забранят да гласоподават ".

А съгласно ръководителя на Народното събрание Ива Митева " още веднъж разделяме жителите на живеещи в България, в Европейския съюз и в страни, отвън Европейски Съюз " . Тя добави, че няма такава процедура в друга държава-член на Общността, където жителите да се разделят въз основа на това къде живеят.

 Виж още

" 88 хиляди българи във Англия обявиха, че желаят да гласоподават и поради ограничаването бяха лишени от това право, даде мотив Митева. Абсолютно неприемливо е да се попречва правото на глас на българските жители, когато не им осигуряваме различния прийом да отидат и да гласоподават - по пощата, да вземем за пример ", посочи тя.

Вежди Рашидов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС уточни: " Тези, които заплащат налози на други страни, не ми се коства, че би трябвало да дефинират моя метод на живот. Законодателството планува да признаем, че всички са жители на българската страна ".

Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън " изиска подкрепящите рестриктивните мерки да се погледнат в огледалото и да видят дали не виждат нещо друго.

А депутатът от " Демократична България " Манол Пейков сподели, че без ограничавания във Англия е трябвало да има 53, а не 35 секции и в случай че депутатите не отстранен рестриктивните мерки, не са почтени да заемат местата си в залата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР