Със 116 гласа за /ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и двама

...
Със 116 гласа за /ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и двама
Коментари Харесай

НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Със 116 гласа " за " /ГЕРБ, Обединени патриоти, " Воля " и двама независими/, срещу - 62, без нито един " въздържал се " болшинството в Народното събрание освободи Валери Симеонов и утвърди Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Симеонов подаде оставка в петък. От май до момента Николова е шеф на кабинета му, владее френски и британски език.

 © Българска телеграфна агенция
Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов показа решението за лични промени в Министерския съвет. Преди това от Българска социалистическа партия настояха министър председателят да пристигна в пленарната зала, тъй като дава отговор за всички дейности на държавното управление, предлага неговия състав по конституция. Мотивите за освобождението на Валери Симеонов би трябвало да станат ясни от устата на министър-притежателя, тъй като не разбрахме по какъв мотив той си потегля, изясни Валери Жаблянов.

Симеонов си отива, само че остава - на негово място идва следващият сурогат, разяснява и сътрудника му Драгомир Стойнев. Последваха процедурни хватки и замяна на предизвестия. Халил Летифов от Движение за права и свободи изиска да се гласоподават поотделно двете оферти - за освобождението и за назначението /отхвърлено/. Данаил Кирилов предложи поименно броене на депутатите в залата.

Междувременно Корнелия Нинова укори председателстващия съвещанието Емил Христов/ГЕРБ/, че не й е дал думата и го предизвести да не не помни какво се е случило с Димитър Главчев като ръководител на Народно събрание. Главчев на собствен ред ѝ напомни, че самичък си е подал оставката, а сега Българска социалистическа партия даже и аритметически не може да разчита да събере гласове за свалянето на Христов, тъй като разполага със 79 депутати. От Движение за права и свободи предложиха отмора, с цел да се схванат групите дали въпреки всичко да продължат с разискванията, макар закритата към този момент полемика.

В продължението Корнелия Нинова укори министър-председателя в оскърбление за следващ път на българското Народно заседание. Един човек взема решение еднолично въпросите, съгласно нея българите са получили доказателство, че ръководещото болшинство е изтрило думата " морал " от българския език. " Вицепремиер, върху който тежат подозрения за търговия с българско поданство, е пристигнал да показа оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото - майчинството и болните деца ", обоснова се Нинова. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, заключи ръководителят на социалистическата партия. И за следващ път настоя за оставка на кабинета " Борисов 3 " и предварителни парламентарни избори. В какво обвинявате тези наши министри, в този момент хвърляте всички олигарси на гърба на ГЕРБ, не казвате нито едно име, не Ви прави чест, обърна се Вежди Рашидов към Нинова.
 Разгорещени диспути в Народното събрание към оставката на Валери Симеонов Разгорещени диспути в Народното събрание към оставката на Валери Симеонов
Разгорещени диспути в Народното събрание по време на днешното разискване на оставката на Валери Симеонов и кандидатурата на началника на кабинета му Марияна Ник...

Зам.-председателят на Народно събрание Веселин Марешки / " Воля " / обърна внимание, че настояванията на протестиращите не са ориентирани единствено към едната част от залата, а олигарсите не са от през вчерашния ден.Тези митинги са и против президента, тъй като нещата се случват и в мандата на Румен Радев. Вие казвате, че България е унищожена,не носи ли и той отговорност за това, риторично попита левицата Марешки. И ги прикани към повече покорност.

Вие управлявахте страната четири пъти и в тези четири пъти превръщахте българския парламент в цитадела - железни огради, напомни на Българска социалистическа партия Славчо Атанасов от Обединени патриоти. Българският парламент приличаше на втори Царевец в центъра на София, разказа близкото минало той. Няма да подадем оставка, тъй като с Обединени патриоти сме поели ангажимент към над 1,5 милиона гласоподаватели, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

Рамадан Аталай /ДПС/ попита ръководещите дали са удовлетворени от ръководството. Виждам, че на премиера към този момент му е неловко да пристигна и да седне тук, до вас господин Каракачанов, разяснява той и отново уточни, че патриотите дърпат ГЕРБ надълбоко надолу. Според Аталай, Борисов би трябвало да каже за какво на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, поставя неговия шеф на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на Оперативна програма.

По думите му, Движение за права и свободи са се надявали през днешния ден да чуят от ръководещите дали трансформират политиката, в случай че не - ще не престават ли със свадите - заран Волен Сидеров да желае оставката на Каракачанов, вечер да излиза удовлетворен от премиера, че всичко е наред.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че Валери Симеонов, поради думите си, е понесъл своята отговорност посредством подадената оставка. Коя система желаете да промените - която вие създадохте, употребявате, попита той сътрудниците си отляво. Цветанов не отхвърли, че с Оперативна програма имат разлики, както и моменти, когато страстта надвива, само че обединението следва своята управническа стратегия. ГЕРБ и Оперативна програма не са основали нито един олигарх, заявява още той.
 Марияна Николова е предлагането за поста на Валери Симеонов Марияна Николова е предлагането за поста на Валери Симеонов
Номинация за нов вицепремиер - в първа точка от дневния ред на съвещанието на Народното събрание на следващия ден е предложение за лична смяна в Кабинета -...

В края Красимир Каракачанов заключи, че през днешния ден не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов Марияна Николова. Целта на този спектакъл е не да се разиска кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, в случай че бъде утвърден, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки страната, разяснява вицепремиерът. Факт е, по думите му, че в част от обществото има неодобрение, само че е и факт, че приходите се подвигат, планувани са средства за рационализация на БА, на Министерство на вътрешните работи.

Проблемът с българите в чужбина стартира при ръководството на Орешарски, отговори Каракачанов на Нинова и изиска доказателства, че той или Вътрешна македонска революционна организация са спечелили и стотинка от това. След като беше утвърдена за вицепремиер Марияна Николова постави клетва и подписа клетвения лист.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР