Със 113 гласа за, без против и един въздържал се

...
Със 113 гласа за, без против и един въздържал се
Коментари Харесай

Мая Манолова: От последна надежда омбудсманът се превърна в първа помощ

Със 113 гласа " за ", без " срещу " и един " въздържал се " народните представители утвърдиха отчета за активността на омбудсмана Мая Манолова за 2017 година, заяви организация " Фокус ". В него тя разказва годината с думата " борби " и съобщи, че от последна вяра институцията се е трансформирала в първа помощ на българските жители.

Екип за бързо реагиране

Манолова назова екипа на омбудсмана е " екип за бързо реагиране, който е подготвен да се появи неотложно на място, да пресрещне проблемите, да се върне, колкото пъти е належащо, до момента в който спечелва справедливостта и до момента в който правата на жителите бъдат съответно предпазени ".

Манолова обърна внимание, че в случай че допреди две години жалбите са дошли с копие до омбудсмана, в този момент стартират с послание точно към омбудсмана. Подадените тъжби са с близо 30% повече спрямо 2016 година и близо два пъти повече от тези през 2015 година През 2017 омбудсманът е посетила 97 обитаеми места по разнообразни проблеми, регистрира Манолова.

Омбудсманът - бранител на децата

През 2017 година 37 908 жители са потърсили институцията за подпомагане, а признатите жители са 22 369. Броят на жалбите и сигналите към институцията са 12 635. Мая Манолова означи, че за първи път през 2017 година броят на жалбите от деца е повишен, имало 20 такива. Тя обърна внимание, че преди встъпването ѝ в служба те не са разпознавали институцията като собствен бранител.

Манолова разяснява, че броят на жалбите, които се отнасят до правата на децата, е доста повишен. " Това е и вследствие на акцията за разпространение на омбудсмана като бранител на правата на децата, която организирахме с моя екип. Реално се срещнахме с повече от 3000 възпитаници в 10 учебни заведения, в разнообразни градове ", съобщи Манолова.

Законопроект ще реши проблемите на част от хората с увреждания

" Моят екип създаде законопроект за персоналната помощ, за който стачкуват майките на деца с увреждания ", сподели омбудсманът. По думите й планът няма да реши проблемите на всички хора с увреждания, само че казусът с асистентската грижа най-много на децата и възрастните с най-тежки увреждания може да бъде решен посредством тези правила.

Преди дни зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет Адриана Стоименова съобщи, че протестиращите майки на деца с увреждания са срещу този закон. " Това, което доста мощно ни тормози, е, че той е ориентиран само към по-тежките случаи – те са към 75 000 лица и спадат към първа група с непозната помощ. Според по този начин написаната финансова рамка става въпрос за сума към 1518 лева на месец за едно лице с увреждане, което е над милиард бюджет на година. Къде остават останалите групи хора с увреждания ", попита тя в изявление за Би Ти Ви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР