Със 112 гласа за парламентът прие решение, което задължава правителството

...
Със 112 гласа за парламентът прие решение, което задължава правителството
Коментари Харесай

Парламентът задължи кабинета да преговаря със САЩ за нови реактори на АЕЦ Козлодуй

Със 112 гласа " за " Народното събрание одобри решение, което задължава държавното управление да подписа съглашение със Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " по технология АР1000 на " Уестингаус ".

Предложението беше импортирано от ГЕРБ и подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Демократична България " (с изключение на двама " срещу " от " Зелено придвижване " ) и " Български напредък ". " Продължаваме промяната " гласоподаваха с " въздържал се ", като се изключи трима " за ".

" Възраждане " и Българска социалистическа партия бяха срещу.

След като се подпише междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати, то ще би трябвало да бъде импортирано в Народното събрание.

В период до 1 март 2023 година министърът на енергетиката би трябвало да предприеме нужните дейности по започването на процедура за създаване на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Правителството би трябвало да задвижи и процедурите за създаване на блок 8 на АЕЦ " Козлодуй ".

Ето и точните текстовете, които одобриха депутатите:

Народното събрание реши:

1. Възлага на Министерски съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP1000 (блок 7 на АЕЦ Козлодуй).

2. Проектът на съглашение по т.1 да бъде импортиран в Народното събрание за ратификация.

3. Задължава Министерския съвет посредством министъра на енергетиката в период до 01 март 2023г. да предприеме всички нужни дейности за взимане на решение по чл.45 на ЗБИЯЕ за създаване на енергиен обект – нуклеарна централа на одобрената от АЯР Площадка №2 – блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй.

4. Министерски съвет да предприеме всички нужни дейности за пускане на лицензионната процедура, според ЗБИЯЕ, и процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ Козлодуй).

5. Министерски съвет в решението си по т.3 да вземе решение за оповестяване на енергийния обект – нуклеарна централа за обект с национално значение “ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „ народен обект “ по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР