Сърцето на Фредерик Шопен, един от най-прочутите виртуози в света,

...
Сърцето на Фредерик Шопен, един от най-прочутите виртуози в света,
Коментари Харесай

Муковисцидоза може да е виновна за смъртта на Шопен


Сърцето на Фредерик Шопен, един от най-прочутите виртуози в света, може най-накрая да разкрие тайната за преждевременната гибел на музиканта.

Полско-френският пианист и композитор от XIX в. умира на 39-годишна възраст. Според редица проучвания, повода за това е била туберкулоза. През 2008 година обаче полски медицински специалисти акцентираха опцията Шопен, чието здравословно положение постоянно е било доста нежно, в действителност да е страдал от муковисцидоза.

Генетичното респираторно заболяване запушва белите дробове с лепкава слуз и страдащите от нея нормално умират до края на 30-те си години. Учените, които първи са употребявали модерни технологии, с цел да учат сърцето на Шопен - непокътнато през последните 168 години в бистър буркан, считат, че са стъпка по-близо до точна диагноза. "Можем да кажем, че е доста допустимо да става дума за туберкулоза", сподели пред Агенция Франс Прес проф. Михал Вит, водещ експерт по молекулярна и клинична генетика. Неспособен да отвори херметически затворения буркан, екипът му от медицински специалисти употребява фотографии с висока разграничителна дарба, направени през 2014 година, с цел да слагат диагнозата. "Лезиите са ясно забележими на перикарда на сърцето", сподели експертът, като се базира на външната мембрана на органа, която нормално е наранена от затруднения, произлизащи от туберкулозата.

- "Все още спорно" -

Констатациите на Вит и неговия екип ще бъдат оповестени във февруарския щемпел на известния American Journal of Medicine, допълнен с неповторима фотография на сърцето. Но без ДНК проби, не може изцяло да изключи опцията от муковисцидоза.

През 2008 година министерството на културата на Полша отхвърли настояването на учените да проведат ДНК проби върху светиня, с цел да ревизират за CFTR гена, явен симптом на муковисцидоза, поради опасенията, че процедурата може да повреди непоправимо сърцето. “Дали композитрът е страдал от муковисцидоза, към момента е спорно", сподели специалистът. "Не можем да потвърдим това сигурно, само че вероятността това да е туберкулоза, а не кистозна фиброза е надалеч, надалеч по-висока. Можем да кажем това с висока степен на доверие “.

Записите демонстрират, че като възрастен човек с тегло 40 кг на височина 1,70 метра, Шопен е бил с хронично поднормено тегло, характерен признак на кистозна фиброза. Без генетични проби също е невероятно да бъдем изцяло сигурни, че самият орган е на Шопен, макар че, както показва Вит, "няма причина да имаме вяра, че не е, най-малко доколкото ни е известно".

- Коняк? -

Последно проучен през 1945 година след Втората международна война, сърцето е "ясно видимо" и добре непокътнато в това, което Вит назовава "светла кехлибарена кафява течност. "Много е допустимо това да е коняк", сподели той, добавяйки, че "от френската гражданска война конякът е бил употребен като консервираща течност във Франция".

Другите остатъци на Шопен са заровени в гробището Pere Lachaise във френската столица.

Роден в Желязова Воля покрай Варшава през 1810 година, надареният музикант основава едни от най-популярните композиции в родната Франция на татко си, където той се озовал след протеста на полските бунтовници от 1830-31 година против Русия, Прусия и Австрия през 1795 година След като отхвърля да вземе съветски паспорт, той в никакъв случай не съумява да стъпи върху полска още веднъж.

Немският композитор от 19-ти век Робер Шуман разказва творчеството му като "оръдия, скрити измежду цветовете" - музиката на Шопен е била и остава знак на дългата битка на Полша за независимост. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР