Сърцето е сред органите, които могат да бъдат засегнати в

...
Сърцето е сред органите, които могат да бъдат засегнати в
Коментари Харесай

Д-р Даскалов: Грипът е опасен за сърцето

Сърцето е измежду органите, които могат да бъдат наранени в мразовитото време и да попаднат в клопката на вирусните инфекции . Сред затрудненията е миокардитът . До него може да се стигне след прекаран грип , като най-застрашени са тези с заболели сърца или с други съпътстващи болести.

„ Миокардитът е инфектиране на миокарда, като най-често се предизвиква от вирусни инфекции. По-редки са случаите, когато е породен от бактерии, паразити, гъбички, токсични субстанции, медикаменти, систематични имуномедиирани болести и доста рядко – като непряк резултат след имунизация “ , разяснява полк. проф. доктор Ивайло Даскалов , д.м.н., шеф на Клиника по кардиология на Военномедицинска академия /ВМА/.

Независимо, че миокардитът не е присъединен по формулировка към социалнозначимите сърдечни заболявания, има някои основателни аргументи болестта да притегли вниманието на медицинските експерти и на обществеността .

Първата и най-сериозна от тях е, че през последните години на Коронавирус пандемията се долавя наклонност за повишаване броя на записаните случаи с тази диагноза. Същото важи и за неведнъж по-високата периодичност на болестта по време на грипна зараза, разяснява още експертът.

Клиничното протичане на миокардита, обвързван с грип, е вариабилно . По-голямата част от пациентите имат остро начало на недоволствата , свързани с новопоявила се сърдечна непълнота, в това число лесна отмалялост и зной , хипотония , болежка в гърдите , синкоп и аритмия с начало 4 до 7 дни след началните признаци на вирусна зараза.

Какъв е шансът да се разболее човек от вирус-асоцииран миокардит зависи от епидемиологичната конюнктура . В отвън епидемиологично време рискът е невисок /от 1 до 5%/, само че при зараза нараства значимо и е почти сред 15 и 27% , акцентира проф. Даскалов и добавя, че болестта визира релативно млади пациенти /30-45 г./, по-често мъже .

Медикът цитира френски източници , съгласно които миокардитът е второто най-разпространено сърдечно заболяване след острия миокарден инфаркт, което е причина за хоспитализация по неотложност заради гръдна болежка. Около 33% от пациентите, които в началото са диагностицирани като инфаркт без обструктивна коронарна болест на по-късен стадий са преоценени като миокардит.

„ Тези данни изцяло съответстват и с нашите наблюдения във ВМА: немалка част от пациентите, постъпили в незабавното поделение имат типично гранични недоволства, както за изострен миокарден инфаркт, по този начин и за изострен миокардит. Затова е от значително значение двете болести да бъдат разграничени посредством оценка на коронарните артерии за подлежаща прясна тромбоза, най-често посредством коронарография, и по-рядко посредством КТ-ангиография “ , разяснява още проф. Даскалов.

Поставянето на диагнозата миокардит в никакъв случай не е несъмнено единствено на основата на едно проучване, даже това да е ендомиокардна биопсия (ЕМБ). За да се стигне до дефинитивна диагноза, е належащо да е налице клинична възможност , която да бъде доказана или с образна диагностика, най-често сърдечен магнитен резонанс (СМР) или с ЕМБ.

„ Едновременно с всичко казано дотук е доста значим въпроса за спазването на съответен логаритъм при следене на преболедувалите миокардит. Една немалка част от тях са младежи, даже спортисти, или практикуващи специалности с нараснали условия, каквито са военнослужещи, служители на реда, пожарникари, които би трябвало доста тъкмо да бъдат експертно оценени за размера на възобновяване и опцията да се върнат и да упражняват още веднъж специалността, респективно да практикуват спортен спорт “, разяснява още медикът.

Клиниката по кардиология на ВМА е одобрен експертен център на национално равнище за диагностика, лекуване и следене на пациенти с миокардит, като през годините успяхме да разработим и лични логаритми в тази тенденция. Разполагаме и с високоспециализирана модерна инсталация, добавя още проф. Даскалов.

В умозаключение доктор Даскалов предизвестява, че самолечението може да има тежки последствия и е безапелационен, че консултацията със експерт е наложителна при упоменатата нагоре симптоматика.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР