Сърцераздирателни сцени на спасено новородено, спасено изпод срутена сграда, и

...
Сърцераздирателни сцени на спасено новородено, спасено изпод срутена сграда, и
Коментари Харесай

Над 9500 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия

Сърцераздирателни подиуми на избавено новородено, избавено отдолу под срутена постройка, и на сломен татко, който стиска ръката на мъртвата си щерка съпътстват новините от Турция и Сирия след земетресението, при които починаха по последни данни над 9500 души, предадоха Агенция Франс Прес и БНР.
За към 48 часа след труса с магнитуд 7,8 по Рихтер войска от избавителни работи неуморно в студа, с цел да открие затрупани от руините в няколко града от двете страни на границата.
Официално броят на жертвите от бедствието е 6957 в Турция и 2547 в Сирия – общо 9500. Но тази цифра може да се удвои, в случай че се осъществен най-тежките прогнози на специалисти.
Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести, че времето изтича за хиляди ранени и за още други, които евентуално са затрупани.
Бъдещето наподобява тъмно и за оживелите, отбелязва Агенция Франс Прес. Мнозина са намерили заслон от вторичните земетресения и ледения дъжд и сняг в джамии, учебни заведения и даже в автобусни депа, горейки боклуци в опит да се стоплят.
Засилва се и недоволството от бавещата се помощ.
" Не мога да измъкна брат си от руините, нито племенника си, страната я няма ", оплака се Али Сагироглу от Кахраманмараш: " От два дни страната я няма тук…Децата измързват ".
В прилежащ Газиантеп магазините са затворени, защото няма отопление – газовите доставки са прекъснати поради риск от детонации.
61-годишният Джелал Дениз съобщи, че полицията е трябвало да се намеси, когато нетърпеливи тълпи, очакващи избавителните екипи, са се " разбунтували ".
Около 100 души пък спят, увити в одеяла, във фоайето на летището, което нормално посреща турски политици и звезди.
От другата страна на границата в Северна Сирия десетилетие на революция и бомбардировки на държавните и съветски сили към този момент е унищожило лечебни заведения, сринало е стопанската система и е довело до дефицит на електричество, горива и вода.
В следения от бунтовници град Джиндайрис даже насладата от спасяването на новородено бебе бе помрачена. Майката на момиченцето е починала дружно с всички останали членове на фамилията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР