SARS-CoV-2 продължава да се променя, има нови подварианти на омикрон.

...
SARS-CoV-2 продължава да се променя, има нови подварианти на омикрон.
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Прекалено рано е да се твърди, че COVID се превръща в сезонно заболяване

" SARS-CoV-2 продължава да се трансформира, има нови подварианти на омикрон. Във Англия считат, че стартира нова вълна, която се дължи на два подварианта на омикрон - BA.4 и BA.5, растеж има и във Франция – 30%. Дори и във високо имунизираните страни подвариантите съумяват да заобиколят имунния отговор при имунизирани и преболедували ", Това съобщи пред Българска национална телевизия епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

Тя посочи, че в България към този момент записаните нови случаи не са доста.

" Голяма част от хората не се тестват, в случай че нямат потребност от болнично лекуване или по някоя друга причина - известно е, че безплатните PCR проби при персоналните лекари бяха спряни ", добави доктор Бацелова.

По думите ѝ, когато стартират вълните на новозаразените в Западна Европа, в България идват след към месец.

„ Не съм изключително положително настроена за това лято “, призна специалистката.

" Прекалено висока е заболеваемостта през цялата година, виждат се тези талази, належащо е още време с цел да се трансформира Коронавирус единствено в сезонно заболяване през есенно-зимните месеци ", акцентира тя.

" Има данни, че подвариантите на омикрон BA.4 и BA.5 засягат белия дроб и могат да провокират тежко преболедуване ", изясни доктор Бацелова.

Според нея хората не би трябвало да се успокояват, тъй като към момента е пандемия, към момента има риск. Ваксинацията с бустерни дози си остава най-хубавата защита, безапелационна е тя.

" Принципът е, че всеки инфектиран е източник на зараза, т.е. той може да заразява и близките. Не може да се каже, че тъкмо децата са разпространителите на вируса, Още при започване на есента чакаме вариантни ваксини, ще би трябвало да продължим да се имунизираме, в началото всеобщо, след това единствено за рисковите групи. Със сигурност имунизационната акция против това заболяване не е приключила – занапред ще има нови ваксини против нови разновидности ", казо още доктор Бацелова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР