Саркофаг с висш царски служител отпреди повече от 3200 години

...
Саркофаг с висш царски служител отпреди повече от 3200 години
Коментари Харесай

Откриха саркофаг с висш царски служител от епохата на Рамзес II в Египет

Саркофаг с върховен царски чиновник отпреди повече от 3200 години откриха в археологическия обект Саккара, южно от Кайро, което е последното от поредицата впечатляващи открития в Египет, съобщи БГНЕС.

Екип от египетски археолози от университета в Кайро откри саркофага от червен гранит на Птах-ем-уя, " почитан чиновник " при Рамзес II, управлявал Египет през XIII в. пр.н.е., оповестиха от Министерството на антиките.

Саккара е голям некропол на античната египетска столица Мемфис, обект на международното завещание на ЮНЕСКО, в който се намират повече от дузина пирамиди, скотски гробове и антични коптски християнски манастири.

През сегашния сезон на разкопките е открит гранитен саркофаг, затрупан с текстове, с цел да " пази покойника ", и " подиуми, представящи синовете на господ Хор ", оповестяват от Министерството на антиките.

През последните години в Саккара се организират голям брой разкопки.

Неотдавна през май Египет разкри тайник със 150 бронзови статуетки, през март - 5 антични гробници, а предходната година - над 50 дървени саркофага, датиращи от Новото царство, завършило през XI в. прочие

Критиците настояват, че при разкопките се дава приоритет на находките, които притеглят вниманието на медиите, пред сериозните научни проучвания.

Но находките са основен детайл от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа промишленост, чийто венец е дълго отлаганото разкриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите. Наричан от формалните лица " най-големият археологически музей в света ", той се чака да бъде открит тази година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР