Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима

...
Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима
Коментари Харесай

Липсата на превенция ни поставя на първо място по смърт в ЕС от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат причина № 1 за предотвратима гибел в България и в света. По тази причина за четвърта поредна година Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) започва Национална осведомителна акция " Използвай сърцето си, с цел да знаеш ".

" Основният проблем на сърдечно-съдовите болести е неналичието на съответна предварителна защита, а не неналичието на отнасяне. Здравеопазването е запазване на здравето доста повече в сравнение с лечение на заболявания. За страдание, в нашата страна последните години е доста повече лечение на заболявания и избавяне на тежки случаи, което избавя единици, само че милиони остават в риск ", разяснява научният секретар на Дружеството на кардиолозите в България проф. Иван Груев в студиото на " България заран ".

По негови думи би трябвало да имаме съответни профилактични прегледи за цялото население. " Трябва да имаме определяне и отнасяне на рисковите фактори, които за сърдечно-съдовите болести са известни, елементарни и ясни. Има значение и полът, мъжкият е по-застрашен. Има такива, които са генетично ситуирани. Превенцията е основата за сполучливото третирането на сърдечно-съдовите болести, тъй като те са най-масовата патология, а в нашата страна това не е добре развито и не се употребява оптимално ", сподели още проф. Груев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че Ковид-19 ни е сложил в една много рискова обстановка. " За известно време цялата здравна система беше блокирана на процедура, при нас моделът на справяне със болестта беше да са ангажирани всички лечебни заведения, което докара до стеснен достъп на пациентите с стандартни болести до помощ и закъсняла диагностика и лекуване. След Ковид вълните - една от част от популацията, които са прекомерно уплашени, вървят на прегледи прекомерно постоянно, само че има и други, които неглижират и оставят отдалечени от здравната система. Ковид-19 в действителност остави дълбока диря в нашата система на опазване на здравето ", добави той.

По думите му настоящето нарастване на случаите в Ковид-19 е обикновено, имайки поради, че сме влезнали в есенния сезон, а учебните заведения са почнали да работят още веднъж. " На хората със сърдечно-съдови болести, респираторните болести, като Ковид, им се отразяват неподходящо. Обичайните защитни ограничения е да се заобикалят всеобщи скупчвания и да се имунизират ", посочи проф. Груев.

" За новата ваксина данни ще се натрупат, когато се използва по-масово. Процентът на страничните резултати, на фона на избавените, е много дребен. За пациентите в риск имунизацията е на рационалната опция ", сподели той.

Запитан за какво е значимо да имаме народен кардиологичен проект, той отговори: " Важен е, тъй като ние сме страната с най-висока смъртност в Европейския съюз, това се дължи на казуса със сърдечно-съдовите болести, явно с лекуването им се оправяме добре, само че с предварителната защита -  не. Трябва да стартираме от смяна на регулацията и стандартите за хранене. Много по-агресивна акция е нужна против тютюнопушенето. Забраната за пушене на закрито сякаш продължава. Електронните устройства се пропагандират и популяризират извънредно необятно, а това води до растеж на тютюнопушенето измежду младежите, което е обезпокоително ", акцентира той.

Като различен проблем той очерта затлъстяването, което стартира на детска възраст. " 30% от нашите деца са с наднормено тегло, което е голям проблем. Това е бомба със закъснител, която ще избухне под формата на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Много работа имаме и тя би трябвало да включи институциите и учебните заведения, средствата за всеобща информация, дейна промоция на деен метод на живот ", сподели още гой.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР