Сърдечно - съдовите заболявания продължава да са в основата за

...
Сърдечно - съдовите заболявания продължава да са в основата за
Коментари Харесай

Как да запазим сърцето си здраво?

Сърдечно - съдовите болести продължава да са в основата за високата смъртност у нас. А те се въздействат от доста други болести, оъ начина на живот, от напрежението, от затлъстяването.

Това заяви пред NOVINI.BG проф. д-р Лилия Демиревска, кардиолог от ВМА.



Проф. д-р Лилия Демиревска си напомни времето на Коронавирус. Тя показа, че в действителност тогава е било доста ужасно за лекарите. " Голяма част от пациентите тогава починаха тъкмо от сърдечно-съдови болести ", напомни си проф. Демиревска и разясни, че при настоящия вид на Коронавирус по-безобидно протича всичко, само че не е по-безопасно за пациентите със сърдечно - съдови болести.

Относно предстоящата грипна вълна, която се чака да ни залее проф. Демиревска съобщи изрично, че първо най-важното е да се извърши имунизация. Тя посъветва всички да се пазят от кихащи и кашлящи и да носят маски, даже по две едновременно.

Специалистът по кардиология изясни, че се следи спад при възрастовия предел. Едни от аргументите са затлъстяването, тютюнопушенето. Тя изясни по кое време би трябвало да се вземат ранни ограничения.

Проф. д-р Демиревска осведоми по кое време и по какъв начин би трябвало да се мери кръвното налягане. Това може да се прави при прегледи при общо практикуващите лекари, в домашни условия, тогава пациентът е спокоен и я няма " бялата престилка ".

Във връзка с приема на хранителни добавки и витамини, тя изясни, че най-опасно е самолечението. Хранителните добавки не попадат под никаква регулация. " На нашия пазар има толкоз доста добавки, които сякаш оказват помощ ", подсети тя. " Когато човек се храни здравословно, смисъл от спомагателни витамини няма ", изясни експертът.

Проф. д-р Лилия Демиревска предложи интензивно да вървим всеки ден, в храната ни да не се съдържа доста сол, да консумираме риба,  пресни плодове и зеленчуци, месото да е изчистено, да е без мазнини, да се консумира пълнозърнест хляб .

" Съветът ми е да не се преяжда, да се заобикаля напълняването - един път тръгнем ли, нещата стават неуправляеми, да не се самолекуваме и когато ни се постанова да пием същински медикаменти, а не хранотелн добавки с недоказани изгоди ", завърши проф. д-р Лилия Демиревска.

Цялото изявление може да видите и ТУК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР