Сърдечно-съдовите заболявания имат социална значимост и роля за влошените здравни

...
Сърдечно-съдовите заболявания имат социална значимост и роля за влошените здравни
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за сърдечната недостатъчност: Проф. Гацов пред Dir.bg

Сърдечно-съдовите болести имат обществена значителност и роля за влошените здравни и демографски индикатори на България. Mесец май е кондензиран със събития, отдадени на сърцето. Как се трансформира животът на пациентите със сърдечна непълнота в България и каква е ролята на нововъведенията в лекуването и следенето на пациентите със сърдечна непълнота? Ето на такива въпроси отговоря пред Dir.bg проф. доктор Пламен Гацов, дм Председател на Работната група по сърдечна непълнота към ДКБ. Началник кардиологична клиника, II-ра МБАЛ, гр. София.

- Професор Гацов, какво би трябвало да знаем като " А " и " Б " за сърдечно-съдовата непълнота?
- Трябва да знаем, че сърдечно-съдовата непълнота е завършекът, нагледно казано, на доста други болести, които в огромната си степен сд лечими. Там е огромният късмет на актуалната кардиология, че положения като артериална хипертония, исхичмична болест на сърцето, клапни пороци, които могат да бъдат лекувани навреме, водят до сърдечна непълнота, в случай че не сме задоволително дейни в тяхното лекуване. Така че сърдечната непълнота е, нагледно казано, крайната спирка на голям брой недобре лекувани сърдечно-съдови болести.

- Най-често ставаме очевидци, когато някой почине, че в смъртния му акт написа сърдечно-съдова непълнота... Защо е по този начин?
- Има го този миг. Като изключим това, че тази диагноза може да се слага не напълно съответно, случва се, само че тя фактически може да е причина за кончина. Когато на човек му спре сърцето, нещата завършват. И в този ред на мисли може и това да е повода сърдечно-съдовата непълнота да се показва. За страдание статистиката демонстрира, че в 2/3 от случаите става въпрос или за миокарден инфаркт, или за последна степен на сърдечна непълнота, или за мозъчен инсулт, който е в следствие на съдово заболяване. В други страни обаче не е по този начин.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР