Сърдечните проблеми при българите се увеличават. Зачестяват пациентите с миокарден

...
Сърдечните проблеми при българите се увеличават. Зачестяват пациентите с миокарден
Коментари Харесай

Инфарктите се увеличават, засягат все повече млади хора

Сърдечните проблеми при българите се усилват. Зачестяват пациентите с миокарден инфаркт, чиято възраст заплашително понижава. Само за първите три месеца на тази година в болница със сърдечен удар са признати 12 мъже и 1 жена под 35 години. 539 пък са пациентите на възраст сред 35 и 55 години – със 17 повече по отношение на същия интервал на предходната година.

Общо 2 551 души са били хостипализирани за трите месеца, на 2 210 от тях е направена коронарна ангиопластика. Още 514 българи са имали сърдечен проблем, само че са оставени за домашно лекуване. 238 души за изгубили живота си след изострен инфаркт, половината от които са били в интензивно поделение. Тревожните данни са изнесени от Националния център по публично здраве и разбори.

Началникът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “ проф. доктор Федя Николов също регистрира, че % на хипертониците при млади се усилва.

„ Обяснението е в обществения статус. Увеличаване на напрежението и други болести, които зачестяват в нашето съвремие. Става дума за наднормено тегло, диабет, разпространяването на някои нездравословни привички, като пушене, алкохол, приложимост на стимулиращи субстанции”, изясни проф. Николов.

По неговите наблюдения пандемията от COVID-19 също е повлияла за увеличение случаите на хипертония. „ Коронавирус визира постоянно сърцето и сърдечно-съдовата система, без значение от тежестта на протичане. Пациентите в условия на пандемия посещаваха по-рядко персоналните лекари и здравните заведения. Освен това тревогата измежду популацията набъбна, което несъмнено утежни контрола на хипертонията”, уточни проф. Николов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР