Сърдечни проблеми са довели до смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов

...
Сърдечни проблеми са довели до смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов
Коментари Харесай

Прокуратурата решава случая със смъртта на Тодор до март

Сърдечни проблеми са довели до гибелта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Това е заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза, която в петък бе оповестена обществено от прокуратурата. С нея се поставя завършек на мистерията към гибелта на момчето. Един от най-важните въпроси, които стоят неизяснени все още е каква ще бъде ориста на двамата братя Иван и Десислав Дамянови. Предстои проверяващите да съберат всички доказателства по делото, с цел да бъде преценено кой да е изходът от формираното досъдебно произвеждане.

Умуват за обвиняването против братята

Обвинението против двамата братя може да бъде преквалифицирано, спряно или прекъснато с оглед новите условия. Срокът за това изтича на 12 март, когато се навършват 2 месеца от началото на следствието, написа Конкурент. Към момента против Иван и Десислав Дамянови има повдигнато обвиняване за ликвидиране по хулигански подбуди. Тепърва от държавното обвиняване ще преценят какво ще се случи с досъдебното произвеждане. Мярката за неотклонение и на двамата братя към днешна дата остава парична гаранция. Твърди се, че от прокуратурата ще бъдат предоставени спомагателни въпроси по отношение на петорната експертиза, които да отговорят дали побоят над момчето може да предизвика болестта му и да стане причина за неочакваната сърдечна и дихателна непълнота, дали напрежението при спора с двамата братя може да се е отразило на общото положение на Тодор.

Лекарите настояват, че побоят не бил съдбовен

Медиците сакатегорични, че не побоят е бил съдбовен за първенеца по таекоуондо от Враца. Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза повода за гибелта е ритъмно-проводно нарушаване, зародило въз основата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Ритъмните нарушавания на сърцето са довели до сърдечна и дихателна непълнота.
На базата на извършеното от лекарите проучване на сърцето и сърдечния мускул са били открити безапелационни данни за това, че 18-годишното момче е боледувало от наследствено хронично заболяване на сърцето, а точно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има дълготрайно протичане и последователно развиване. Вещите лица са безапелационни, че освен това заболяване гибелта може да настъпи ненадейно, бързо ненадейно и при очевидно положително здраве на болния.

Близките на момчето не имат вяра на експертизата

Близките на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца изрично отхвърлят той да е имал съществено заболяване, което да е довело до гибелта му, както се твърди в петорната експертиза, която от прокуратурата показаха в петък. Братът на момчето – Ивайло твърди, че при прегледите, които са осъществявани при кардиолози, никой не е определял положението на Тодор като заболяване. Лекарите препоръчвали на момчето да спортува, само че по-умерено и да води спокоен метод на живот.

Братът на момчето изрази възмущението си в обществената мрежа Facebook. Според Ивайло, здравословният проблем, за който се твърди, че е имал Тодор, е издирван още в самото начало на случая. В заключението на специалистите обаче се загатва и за мозъчен и белодробен оток, както и храна в трахеята, породени от нанесените удари. Близките на Тодор са безапелационни, че даже и да е имал здравословен проблем, обстановката на 12 януари е довела до съдбовния излаз.

Част от раните получил при рухването и реанимацията

Раните по тялото на момчето, открити при аутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична сила. От държавното обвиняване оповестиха, че установените пострадвания са общо 28. Вещите лица означават, че част от тях са получени при рухването на земята, а други от извършената реанимация.
„ Категорично би трябвало да се има поради, че откритите травматични увреждания по натрупа на Тодор Йорданов с оглед типа, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на гибелта. По своята медико-биологична характерност тези травматични увреждания са предизвикали болежка и страдалчество “, се споделя още в заключението на специалистите, изготвили петорната експертиза. Наркотици и алкохол не са открити в кръвта на момчето.

Лекарите забранили на първенеца да спортува

Първият обзор на Тодор при доктор поради проблемите със сърцето е бил през март 2014 година в столичната „ Национална кардиологична болница”. Поводът за консултацията е аритмичната активност на сърцето му. Тогава Тодор е бил деен играч по таекуондо. След визитата в болничното заведение лекарите излизат със умозаключение, че момчето би трябвало да води естествен метод на живот, да спортува леко, само че без маратонски и спортен вид старания.

Напсували го, той извадил бокс

Приятелката на Тодор – Грета също е знаела за проблемите му със сърцето. Това е разказала и пред проверяващите при първия си разпит в деня на случая. Когато получавал мощно сърцетуптене Тодор лягал и изчаквал да премине всичко. Таекуондото бил животът на Тодор. Обичал спорта, само че поради болестта оставил надпреварите.

Приятелката на умрялото момче описала в детайли и съдбовната преживелица от 12 януари. След като Тодор натиснал клаксона, с цел да се разкарат двамата братя от пътното платно, единият от тях се обърнал и го напсувал. Момчето му споделило, че ще слезе и паркирало колата. Слизайки от нея Тодор бръкнал в джоба и извадил бокса. По думите на приятелката му, братята Иван и Десислав са нападнали първи момчето. Удряли го на всички места. Грета се молела от самото начало на братята да спрат да бият приятеля й, и да го оставят. Последните думи на Тодор били „ мамо умерено “, след което затворил очи. Тогава се появил Мариян, който почнал да му прави сърдечен масаж. Момчето почнало още веднъж да диша, само че постепенно. Последвали хрипове. При идването на екипа от незабавната помощ един от лекарите споделил, че мозъкът му е останал доста време без О2, и че в това състояние ще бъде цяло знамение в случай че оживее.

Приятелката на Тодор: Дори гибелта на съумя да унищожи нашата обич

Приятелката на Тодор мъчно претърпява гибелта му. Момичето безусловно е съкрушено от деня, в който 18-годишното момче издъхна пред очите й. „ Казват „ до момента в който гибелта ви раьдели “... е даже и тя не съумя да унищожи нашата обич “, написа момичето в профила си във Facebook.
Лентата от ужасния 12 февруари се превъртяла още веднъж пред очите на Грета преди дни. Момичето отишло на лобното място на Тодор, с цел да почисти и да остави цветя на фотографията му. Според описа й, който разгласява в мрежата, била нападната словесно от мъж и жена, които определили като цирк държанието на околните му. Момичето не издържало и рухнала в краката на сестра си, която била дружно с нея.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР