Сърбия винаги е отричала да доставя оръжие за Украйна. Включително

...
Сърбия винаги е отричала да доставя оръжие за Украйна. Включително
Коментари Харесай

ФАЦ: И Сърбия доставя оръжие на Украйна?

Сърбия постоянно е отричала да доставя оръжие за Украйна. Включително поради другарските връзки сред Белград и Москва. Едно индиректно самопризнание на сръбския президент Вучич обаче приказва за противоположното. Това написа ФАЦ в материал, показан от Дойче веле.

Сръбският президент Александър Вучич е потвърдил косвено за доставки на оръжие сръбско произвеждане за Украйна, написа немският " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ). Изданието се базира на изявление на Вучич за британския " Файненшъл таймс ".

" Възможно ли е да е станало по този начин? Да, допустимо е оръжие да е стигнало до Украйна ", е споделил той по отношение на изтеклата преди няколко седмици информация от американски секрети документи, съгласно която Сърбия е отказала да образова украински военни, само че не и да им доставя оръжие.

В началото на март стана известно, че към 3500 ракети за установки " Град ", създадени в балканската страна, са били импортирани в Украйна. Информацията тогава беше доказана също и от проруски военни блогъри, напомня ФАЦ. Според съветски портали мунициите са били поръчани от турски медиатор, след което са били продадени през Турция на Словакия, а оттова ракетите са стигнали до Украйна.

Германското онлайн издание RND тогава заяви, че при започване на февруари тази година е имало две доставки на сръбски ракети за Украйна. По информация на изданието снабдител е сръбската държавна компания Krušik.

 

Едва ли в Европа има друга страна, с изключение на Сърбия, в която държавното управление, медиите и огромна част от публичното мнение да са толкоз съпричастни към съветската експанзия против Украйна, написа още Михаел Мартенс в обявата във ФАЦ. Изданието напомня и за гневната реакция на Москва, както и за опроверженията от Белград. Сръбският президент Вучич дори уверяваше, че Сърбия не е изнасяла оръжия нито за Украйна, нито за Русия.

Предисторията
 
През юли предходната година украински транспортен аероплан се разруши в Североизточна Гърция, близо до Кавала. Още тогава се появиха спекулации, че оръжейният товар, който той е пренасял, е предопределен за Украйна. Оказа се, че в самолета е имало 11,5 тона минохвъргачки и мини, създадени в Сърбия. " Обществеността би трябвало да получи отговор на въпроса за какво украински аероплан транспортира сръбско оръжие в миг, в който на територията на Украйна бушува най-големият интернационален спор ", разяснява тогава за Дъждовни води политологът Вук Вуксанович от белградския Център за политика на сигурност.


Сърбия се стреми към положителни връзки с Русия, в това число и тъй като Москва поддържа сръбската позиция, че Косово не е без значение, а е сръбска провинция, напомня ФАЦ. Сръбският министър на защитата Милош Вучевич, представен от изданието Euraktiv, сподели, че " обвиняванията са неистини, които десетки пъти са били опровергани ". Министърът твърди още, че в случай че частни компании купуват на трети пазари и по-късно препродават оръжие, това не засягало Сърбия.

Съединени американски щати се сближават с Белград поради войната в Украйна?

Пред " Файненшъл таймс " Вучич поставя старания да омаловажи своите контакти с Владимир Путин, с които другояче той обича да се хвали, разяснява създателят на ФАЦ Михаел Мартенс. " Поне толкоз забележителни, колкото са неговите изказвания, са и някои фрази, казани от американския дипломат в Белград Кристофър Хил... Те наподобява поддържат тезата, че острата американска рецензия към косовския министър председател Албин Курти в скорошния спор сред Сърбия и Косово е обвързвана и с обстоятелството, че Съединените щати обезверено желаят да нареждат Сърбия против Русия, заради което поддържат Вучич ", написа немското издание.

Хил е декларирал още, че от американска позиция Украйна сега е по-важна от всеки различен въпрос в Европа. Особено на Балканите са нужни напъните на всички, по неговите думи. " Когато всички са в лодката, връзките се усъвършенстват ", е представен да споделя още дипломатът, явно имайки поради усъвършенстваните в последно време връзки сред Сърбия и Съединени американски щати, показва ФАЦ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР