Сърбия в сътрудничество с Патриаршията в Москва е планирала да

...
Сърбия в сътрудничество с Патриаршията в Москва е планирала да
Коментари Харесай

Признаването на автокефалността на Православната църква на Северна Македония е планирано от Белград и Москва

Сърбия в съдействие с Патриаршията в Москва е възнамерявала да признае автокефалността на Православната черква на Северна Македония през май без присъединяване на Вселенската патриаршия, написа през днешния ден гръцкият вестник " Етнос ", базирайки се на свои източници от факултета по теология към Университета Аристотел в Солун.

Преди няколко дни в сръбския град Ниш е имало среща сред представители на Сръбската православна черква и Православната черква на Северна Македония с присъединяване на сръбския патриарх Порфирий. Според информацията Москва и Белград са желали да признаят автокефалността на Православната черква на Северна Македония и Вселенската да патриаршия бъде сложена пред приключен факт, разяснява изданието.

Срещата е била доказана от сръбския свещеник Фотий, съгласно който Православната черква на Северна Македония е желала да възстановява връзките си със Сръбската черква " за положителното на двата народа. " Послание в тази посока е отправил и сръбският патриарх Порфирий на среща с американския дипломат в Сърбия Кристофър Хил, състояла се на 7 май, показва още " Етнос ".

Пред американския посланик Порфирий е подчертал смисъла и ролята на Сръбската православна черква за сръбските жители в страната и района. Срещата в Ниш е ускорила хода на събитията и е довела до решението на Вселенската патриаршия да изведе църквата в Северна Македония от изолираност, признавайки я под името Охридска архиепископия.

С решението си от 9 май Патриаршията удовлетворява настояването на Скопие от 2018 година да признае името Охридска архиепископия. Решението на Вселенската патриаршия има политически измерения, които засягат и Атина, разяснява в. " Етнос ". Изданието отбелязва, че през византийския и поствизантийския интервал до формалното й унищожаване през 1767 година

Охридската архиепископия включва митрополии, достигащи до град Козани. Заради това в решението на Патриаршията се прави уточнението, че в юрисдикцията на приетата на 9 май Охридска архиепископия попадат единствено териториите в границите на Република Северна Македония, написа " Етнос ". Изключва се потреблението на термина " Македония " и всяка производна дума като по този метод решението на Вселенската патриаршия се съгласува с Преспанското съглашение.

Решението от 9 май беше признато с запаси от Патриаршията в Москва, откъдето обявиха, че признават единствено " изключителните канонични права на Сръбската православна черква в Северна Македония ". Все още не е ясна позицията на Белград по въпроса, написа гръцкото издание. Православната черква в Северна Македония се отделя от Сръбската патриаршия през 1967 година като се афишира за автокефална под името " Македонска православна черква " като досега не е приета от нито една православна черква по света, напомня " Етнос ".

През 2002 година Сръбската патриаршия предлага на църквата в Северна Македония необятна автономност и името й да бъде Охридска архиепископия. До момента това е формалната сръбска позиция. През ноември 2009 година по този начин наречената Македонска православна черква прибавя към името си Охридска архиепископия като се самообявява за правоприемник на остарялата Охридска Архиепископия.

През ноември 2017 година Църквата на тогавашната Бивша югославска република Македония (БЮРМ) внася искане да се причисли към Българската Патриаршия, което провокира остра реакция както от Вселенската, по този начин от Сръбската патриаршия. През април 2018 година тя изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия, искайки да се причисли към Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР