,,Сърбия в момента прави всичко, за да намали зависимостта си

...
,,Сърбия в момента прави всичко, за да намали зависимостта си
Коментари Харесай

Енергийният министър на Сърбия: Правим всичко, за да намалим зависимостта си от Русия

,,Сърбия сега прави всичко, с цел да понижи зависимостта си от Русия и да има нови снабдители на газ``, съобщи вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович.

В изказване пред австрийски медии тя сподели, че сега Сърбия е 100 % подвластна от съветския газ и че има контракт за повече от два милиарда кубически метра от Русия, само че че се нуждае общо от 3,5 милиарда кубически метра до края на зимата.

Михайлович добави, че Сърбия не е направила наказания на Русия, само че е подкрепила резолюцията на Организация на обединените нации, с която се осъжда съветската нашествието в Украйна.

По думите на министърката основният проблем е, че няма диверсификация във връзка с газа, тъй че обстановката е тежка за всеки министър на енергетиката.

Михайлович добави, че към този момент са осъществени първите стъпки Сърбия да стане по-независима от Русия.

Така благодарение на Европейски Съюз се построява газопровод към Азербайджан, по който от септември идната година в страната би трябвало да доближават до 40 % от газа отвън съветския.

,,След две години ще бъде приключен газопроводът до Република Северна Македония, който ще бъде с годишен потенциал до един милиард кубически метра и също се построява с поддръжката на ЕС``, добави още тя.

Планира се още един газопровод към Румъния.

Сърбия би трябвало да има и връзка с терминала в Албания, който би трябвало да бъде с потенциал от пет милиарда кубически метра на година.

Тя сподели, че е нужна смяна и в доставката на електрическа енергия, защото сега към 70 на 100 от производството на електрическа енергия се пада на остарели въглищни централи.

Необходимо е прекосяване към стабилно произвеждане на сила, добави сръбската министърка.

Енергийната рецесия, съгласно нея, е съдействала за по-добро съгласие в тази област, наблягайки на самодейността " Отворени Балкани ".

В началото на идната година Сърбия, Северна Македония и Албания ще образуват икономическа зона без мита, без ограничавания за придвижване на капитали, с общ трудов пазар и взаимно признание на дипломи.

По думите й самодейността е отворена за всички страни от района.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР