Сърбия уважава териториалния интегритет на Украйна и смята, че военните

...
Сърбия уважава териториалния интегритет на Украйна и смята, че военните
Коментари Харесай

Сърбия прие за „грешни“ действията на Русия, но няма да я санкционира

Сърбия почита териториалния интегритет на Украйна и счита, че военните дейности на Русия против нея са „ неверни “, само че няма да постанова наказания на Москва, разгласи президентът Александър Вучич.

Страната прави внимателен баланс сред европейските си желания, партньорството с НАТО и вековния си набожен, етнически и политически съюз с Русия, написа „ Ройтерс “.

Понеже напрежението сред Русия и Европейския съюз поради Украйна нараства, Сърбия е под напън да хармонизира външната си политика с тази на блока, към който цели да се причисли, и да вкара наказания против Москва. „ Те (Русия) бяха единствената страна, която не наложи наказания против нас през 90-те години “, сподели Вучич на съвещание на Съвета за национална сигурност.

„ Те също по този начин поддържаха нашата териториална целокупност в Организация на обединените нации. Не би трябвало да забравяме това “, предизвести президентът, имайки поради позицията на Русия по отношение на някогашната сръбска провинция Косово, чиято самостоятелност Москва отхвърли да признае.

Въпреки това Вучич сподели, че Съветът за национална сигурност е стигнал до заключението, че Сърбия смята за „ доста неправилно нарушаването на териториалната целокупност на редица страни, в това число Украйна “.

Страната е енергийно подвластна от Русия. През 2008 година тя продаде мажоритарен дял от петролната си компания на „ Газпром петрол “. В подмяна Русия блокира участието на Косово в Организацията на обединените народи. Сърбия загуби надзор над провинцията след бомбардировка на НАТО през 1999 година, с цел да спре убийствата на етнически албанци от сръбските сили по време на 2-годишна битка с бунтовниците.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР