Сърбия трябва да спре дейностите си, насочени към дестабилизиране на

...
Сърбия трябва да спре дейностите си, насочени към дестабилизиране на
Коментари Харесай

Косово зове Сърбия да докаже, че иска мир

Сърбия би трябвало да спре дейностите си, ориентирани към дестабилизиране на Косово, с цел да постави завършек на насилието в северната част на страната. За това настоя президентът на Косово Вьоса Османи, представена от " Ройтерс ".

" Предизвикателството идва от Сърбия - страна, която към момента би трябвало да се помири с предишното си ", уточни тя в коридорите на европейската среща на върха в Молдова.

" Ситуацията е напрегната, само че би трябвало да сме сигурни, че ще възстановим върховенството на закона в Косово и ще разберем, че опасността идва от отричането на Сърбия за съществуването на Косово като суверенна страна " , акцентира Османи.

По нейни думи Белград интензивно поддържа " незаконни структури " в Косово, с цел да дестабилизира страната от вътрешната страна.

" Президентът Вучич би трябвало да спре да поддържа незаконни банди, в случай че в действителност желае мир ", безапелационна бе тя и уточни, че той занапред би трябвало да потвърди това.
 НАТО в подготвеност да изпрати още войски в Косово
НАТО в подготвеност да изпрати още войски в Косово

Първите подкрепления от 700 бойци към този момент са напът за страната

До размириците в Северно Косово се стигна след

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини на 23 април в символ на митинг , че техните претенции за повече автономност не са били изпълнени - следващ крах за мирното съглашение от март сред Косово и Сърбия.

Избирателната интензивност беше 3,47% и локалните сърби обявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - тъй като не ги съставляват.
 Вучич: Целта на утежняването на обстановката в Косово е конфликт Сърбия-НАТО
Вучич: Целта на утежняването на обстановката в Косово е конфликт Сърбия-НАТО

Белград прави всичко допустимо да резервира мира в Косово, само че няма да допусне изтребване на сърби

Сърбите в северния район на Косово не одобряват декларацията на страната за самостоятелност от Сърбия през 2008 година - съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента смятат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада проект, през март, имаше за цел да намали напрежението посредством даване на повече автономност на локалните сърби, като в същото време държавното управление в Прищина резервира висшата власт.
 Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия
Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили плановете
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР