Сърбия ще увеличи доставките на руски природен газ за Унгария,

...
Сърбия ще увеличи доставките на руски природен газ за Унгария,
Коментари Харесай

Сърбия ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Украйна спре транзита

Сърбия ще усили доставките на съветски природен газ за Унгария , в случай че Украйна се отдръпна от контракта, по който пуска съветско гориво пренос за Европа.
 Унгария: Със Сърбия сме изправени пред едни и същи провокации пред сигурността
Унгария: Със Сърбия сме изправени пред едни и същи провокации пред сигурността

Унгария хвали Сърбия за " Турски поток " и е срещу Косово в Съвета на Европа

Това разгласи външният министър на Унгария Петер Сиярто, представен от АП. По думите му президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнал с унгарския министър председател Виктор Орбан в Будапеща и го уверил, че Сърбия ще може да доставя повече съветски газ на Унгария, в случай че Киев откаже да удължи съглашението за пренос през украинска територия.

" През последните дни чухме, че Украйна би желала да приключи подписаното по-рано съглашение за пренос на природен газ с Русия ", изясни Сиярто.

" Днес сръбският президент ни увери, че в случай че Унгария желае да усили доставките на природен газ през Сърбия, то те могат да обезпечат нужния потенциал, " посочи Сиярто.

Тези реплики се разменят, откакто преди дни министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко уточни, че е малко евентуално Киев да удължи директното съглашение , по силата на което съветски природен газ доближава до европейските страни през Украйна. Това съглашение би трябвало да изтече следващата година.

Унгария получава почти 80% от своя природен газ от Русия - най-много през тръбопровода " Турски поток " , който минава през Сърбия - и се бори пламенно против глобите върху съветската сила, препоръчани от Европейския съюз.

По време на посещаване в Москва п рез април външният министър Сиярто разгласи , че съветската държавна енергийна компания " Газпром " се е съгласила да разреши на Унгария, в случай че е належащо, да внася природен газ над количествата, контрактувани в дълготрайния й контракт, подписан през 2021 година.

Освен това по време на срещата сред Орбан и Вучич през днешния ден, е станало ясно, че съ вместното унгарско-сръбско дружество за търговия с газ на европейския пазар ще стартира работа през септември .

Споразумението за основаване на взаимна районна компания за търговия с газ бе подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската " Сърбиягаз " през юни тази година.

В неделя Сиярто разгласи още, че унгарският министър председател Виктор Орбан се е срещнал и с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов и е изразил интерес Унгария да стане бъдеща дестинация и директен пункт за експорт на газ от Туркменистан.
 CNN за съветския троянски кон на Балканите
CNN за съветския троянски кон на Балканите

Който рискува да дестабилизира района

Не на последно място ИТАР ТАСС заяви, че след среща сред унгарския министър председател Виктор Орбан и азербайджанския президент Илхам Алиев е станало ясно, че Унгария и Азербайджан са построили газопреносна връзка, която да подсигурява доставките на гориво от Закавказието до Централна Европа.

Според представител на унгарския министър председател до края на 2023 година Азербайджан ще достави 100 млн. кубични метра азербайджански природен газ на Унгария. Освен това двете страни са сключили съглашение за предпазване на 50 милиона кубични метра азербайджански газ в Унгария.

Това ще се случи по силата на контракт, който унгарската енергийна компания M VM CEEnergy и подписа с азербайджанската национална компания SOCAR на 2 юни в Баку. Той планува и запазване на 50 милиона кубични метра газ в Украйна.

Очаква се в бъдеще доставяните размери да набъбнат до 1-2 милиарда кубични метра на година .

Азербайджан стартира да доставя газ в Европа в края на 2020 година по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов кулоар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР