Сърбия ще трябва да признае независимостта на Косово и това

...
Сърбия ще трябва да признае независимостта на Косово и това
Коментари Харесай

Сърбия трябва да признае Косово, за да влезе в ЕС, обяви Зигмар Габриел

Сърбия ще би трябвало да признае независимостта на Косово и това е " естествено " изискване за участие в Европейския съюз. Това сподели немският външен министър Зигмар Габриел късно нощес на посещаване в Прищина.

Столицата на Косово, от чиято едностранно оповестена самостоятелност скоро ще се навършат 10 години, беше втората за деня спирка на Габриел, посетил преди този момент Белград. Външният министър увери, представен от " Ройтерс ", че пред сръбските управляващи е отправил същото обръщение.

" Ако Сърбия желае да върви към Европейски Съюз, построяването на върховенството на закона е първостепенно изискване, само че несъмнено и приемането на косовската самостоятелност, " изясни немският първи посланик на конференция с косовския министър председател Рамуш Харадинай. " Това е централно изискване, с цел да се поеме пътят към Европа. "

Обикновено европейските водачи не слагат признаването на Косово като изискване за сръбското участие. Брюксел даже посредничи в опити за разговор сред Белград и Прищина, които обаче са в застой след убийството на Оливер Иванович, авторитетен водач на косовските сърби, в Митровица. Самият Габриел, по време на предходната си балканска обиколка през април, се ограничи до апел двете столици да подобрят връзките си.

По-рано този месец Еврокомисията показа тактиката си за разширение и предложи на Западните Балкани " вероятност " за участие, изтъквайки Сърбия и Черна гора като претенденти с максимален късмет да станат част от Европейски Съюз до 2025 година И в този документ се говореше за потребността от " нормализация ", без да се слагат условия към Белград да одобри косовската самостоятелност.

Алтернативи

Седмици преди този момент, преди тактиката да бъде показана, сръбските управляващи предизвестяват, че няма да одобряват концепцията Сърбия да признае Косово като наложително изискване за участие. По време на Световния стопански конгрес в Давос сръбският президент Александър Вучич даже разгласи след диалог с косовския си сътрудник Хашим Тачи: " Ако под разговор (с Прищина) разбирате да признаем Косово - благодаря, сбогом. "

От друга страна в последните месеци сръбски представители акцентират в медиите различни разновидности за връзките сред Сърбия и Косово. Наскоро министърът на защитата Александър Вулин предложи делба. В Северно Косово има етническо сръбско болшинство, само че съгласно други сръбски политици съществуват още разновидности за общуване, като " разграничение " на сърби и албанци в Косово (както изясни външният министър Ивица Дачич) или " нормализация без признание ", каквато предложи вицепремиерът Расим Ляич.

За няколко страни членки на Евросъюза въпросът за независимостта на Косово е внимателен. Сред тях са Румъния, Кипър, Гърция, Словакия и Испания, която даже възрази против тактиката за Западните Балкани поради включването на Прищина в нея. Според Габриел обаче Берлин може да спомага за това петте страни да признаят Косово и това да " даде опция за участие в Европейски Съюз ", което е " крайната цел ". Според Габриел обаче в Косово са нужни и

Германия, един от най-големите вложители в Косово, беше и измежду първите страни, признали независимостта му.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4671)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР