Сърбия ще получава газ от Русия на цена от 270

...
Сърбия ще получава газ от Русия на цена от 270
Коментари Харесай

Ето колко плащат сърбите за руския газ

Сърбия ще получава газ от Русия на цена от 270 USD за 1000 куб.м. метра до 1 юни. На 1 юни ще бъде подписан 10-годишен контракт за доставката на газ, заяви генералният шеф на компанията " Сърбиагаз " Душан Баятович.

„ За да поддържаме стандарта на живот на жителите, стопанската система, вложителите, взехме решение да не подвигаме цената на газа, кой го заплаща – страната. Не мога да си показва обстановка, в която страната ни с подобен размер аграрни производството ще остане без брашно, масло или царевица, само че е доста значимо да се резервира промишленото произвеждане, работните места. Руснаците извършват всичките си отговорности по контракта, само че единствено по контракта, което значи, че това, което ви липсва, би трябвало да се купува от свободния пазар. Не се тормозете за размерите газ, те ще са задоволителни и до 1 юни ще бъде подписан нов дълготраен контракт за 10 години “, сподели Баятович.

По-рано шефът на " Сербиягаз " сподели, че Сърбия възнамерява през март или април да стартира договаряния с съветския " Газпром " за нов контракт за газ за интервал от минимум 10 години.

След договарянията в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 USD за 1000 кубически метра за идващите 6 месеца, след което на Белград ще бъдат препоръчани условия по дълготраен контракт, който сръбският президент Александър Вучич назова " извънреден ".

На 1 януари „ Газпром “ стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „ Турски поток “ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР