Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди

...
Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди
Коментари Харесай

`Секретен доклад: Сърбия ще доставя оръжия за Украйна

Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди един от изтеклите в интернет секретни отчети, оповестява Ройтерс. Течът на информация, чиято меродавност не може да бъде без значение тествана, медиите нарекоха Пентагонлийкс.

Графика с отговорите на 38 европейски държавни управления на желаната от Украйна военна помощ демонстрира, че Сърбия е отказала образованието на украински бойци, само че се е заела да изпрати оръжия или даже към този момент е предоставила военна помощ. Освен това се споделя, че Сърбия има политическа воля и военна дарба да доставя оръжие на Киев в бъдеще, макар че отхвърли да глоби Русия поради нахлуването ѝ в Украйна.

Изтеклият документ е маркиран като „ конфиденциален “ и с гриф „ неразрешено за шерване с непознати разследващи служби и военни “. Текстът носи дата 2 март и с печата на кабинета на обединените началник-щабове. Ройтерс акцентира, че не може без значение да ревизира достоверността на документа.

Засега кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и украинското посолство в Белград се въздържат от коментар, както и Пентагонът.

Правителството на Вучич изповядва неутралитет във войната в Украйна, макар дълбоките исторически, стопански и културни връзки на страната с Русия.

„ Ако този документ е достоверен, той или демонстрира двуличието на Вучич във връзка с Русия, или президентът е подложен на голям напън от Вашингтон да достави оръжия на Украйна “, разяснява Януш Бугайски, специалист по Източна Европа от Jamestown Foundation, представен от БНР.

Разкриването на информацията идва малко повече от месец откакто в проруски канал в Телеграм бяха оповестени документи за доставката от сръбски оръжеен производител на 122 мм ракети земя-земя „ Град “ за Киев през ноември. От документите е видно, че крайният консуматор е украинското държавно управление. Русия изиска от Сърбия публично пояснение за хипотетичните доставки. Производителят от Валево отхвърли договорката, а президентът Вучич назова изказванията „ неистина “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР