Сърбия се бави с изграждането на междусистемната газова връзка с

...
Сърбия се бави с изграждането на междусистемната газова връзка с
Коментари Харесай

Сърбия бави газовата връзка с България

„ Сърбия се бави с построяването на междусистемната газова връзка с България поради неосигурено финансиране. В тази връзка, с цел да не губи евросредства България ги пренасочи към построяването на газовата тръба с Гърция. Европейската комисия е осведомена ”.

Това заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на чуване пред депутати в комисия, съобщи БГНЕС.

Страната въпреки всичко е оставила буфер от 6 млн. евро за действия, нужни преди самото строителство на газопровода.

„ С този наш сигнал Европейската комисия даде спомагателни средства на Сърбия от предприсъединителните стратегии. Бяха стартирани избрани дейности, само че са доста надалеч от нас ”, означи Станков. Министерството на енергетиката лицензира по този план „ Булгартрансгаз “ за оператор. След като изчерпа заделените средства държавният ни оператор ще може да кандидатства за дотация пред Брюксел по стратегиите за съгласуваност. Предвижда се цялостното създаване на тръбата да бъдат вложени и лични средства на българската компания.

Заместник-министърът регистрира, че във връзка с газовата връзка с Гърция планът, въпреки и със забавяне, към този момент се осъществя и се чака първият газ да потече през 2020 година.

Работи се и по турската газова връзка. Със 180 000 евро са осъществени предпроектни изследвания. Данните са предоставени на турската компания „ Боташ ”.

Връзката с Румъния към този момент е финализирана и се чака създаване на компресорна станция от страна на съседите, с цел да действа пълноценно, стана ясно още на съвещанието.

Преди дни ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране заяви, че след интервенция на Брюксел, Букурещ твърди, че до края на годината станцията ще бъде пусната и от идната година природен газ ще потече и към България. В момента под Дунав може да тече единствено еднопосочно от наша страна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР