Сърбия също е предоставяла оръжейна помощ на Украйна. Показват документи,

...
Сърбия също е предоставяла оръжейна помощ на Украйна. Показват документи,
Коментари Харесай

Сърбия тайно е доставяла оръжие на Украйна, разкриват секретни документи

Сърбия също е предоставяла оръжейна помощ на Украйна. Показват документи, изтекли от Пентагона, оповестява организация Ройтерс. Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърли да наложи наказания на Русия за нахлуването в Украйна. Информацията се съдържа в обобщение на отговорите на европейските държавни управления на настояванията на Украйна за военно образование и даване на " смъртоносна помощ " – термин, който нормално се отнася до оръжия.
 
Според документа Сърбия е отказала да образова украинските сили, само че е дала обещание да изпрати смъртоносна помощ или към този момент я е предоставила. В него се споделя също, че Белград има политическа воля и запаси да даде оръжие на Украйна в бъдеще. Документът е от 2 март.
 
Както отбелязва организацията, това е изненадващо, защото Сърбия от дълго време се възприема като един от приятелите на Русия на международната сцена и страната се опитваше да заеме неутрална позиция във връзка с войната в Украйна. Сръбският президент Александър Вучич се опита както да поддържа тесни връзки с Москва, по този начин и да не загуби опцията за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз.
 
Сръбският боен министър отхвърли тази информация, наричайки я неистина. Украйна още не е коментирала тази информация. " Вече над 10 пъти отхвърляме тази неистина. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на Украйна, нито на Сърбия, нито на други страни, кръжащи към този спор. Сърбия продава оръжие единствено на трети страни, които стоят надалеч от спора. Ако това въоръжение се окаже в други страни, това е пренебрежение към интернационалните правила ", сподели министър Милош Вучевич.
 
Изтичането на секретни документи на Пентагона стартира предходната седмица, като публицистите не престават да проучват десетки документи и да откриват вести в тях.
 
Това е вторият случай, в който в изтекли документи се твърди за доставки на оръжие от Сърбия за Украйна. Разследване на съветския Телеграм канал Mash сподели, че на 4 и 6 февруари са доставени сръбски ракети за Украйна.
 
Той разгласява видео от склад в Братислава, през който пренос са минали 3.5 хиляди 122 мм ракети М-21 за реактивните системи за залпов огън " Град ". Доставчикът е сръбската компания Krušik. Тогава сръбският президент отхвърли информацията, въпреки да бяха оповестени фактури и контракти за договорката.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР