Сърбия подготвя мерки в случай, че Скопие подкрепя Прищина за

...
Сърбия подготвя мерки в случай, че Скопие подкрепя Прищина за
Коментари Харесай

Сърбия плаши, че ще спре да признава името на Македония

Сърбия " приготвя ограничения " при положение, че Скопие поддържа Прищина за участие в интернационалните институции, оповестяват сръбските медии. В информациите се прибавя, че Сърбия може да реши да " промени " решението си за признание на името на южната си съседка, т. е. да спре да я признава като " Република Македония ".
Сърбия ще прибегне до радикални дейности, в случай че македонският министър председател Зоран Заев извърши " опасността " си да гласоподава в интерес на участието на Косово в ЮНЕСКО.

Сръбски медии са научили, че Белград ще следи деликатно дейностите на Македония и позицията ѝ във връзка с приемането на Прищина в интернационалните организации, " и откакто Скопие се нарежда против нашите национални ползи, по този начин ще се отнесем и ние към техните ползи ".

Властите в Прищина ще имат опция да издигнат още веднъж въпроса за участието на Косово в ЮНЕСКО след две години - след несполучливия опит през 2015 година, когато Скопие гласоподава в интерес на кандидатурата на Прищина.

Отбелязва се, че Белград може да задейства правилото на взаимност в дипломатическите и политическите връзки със Скопие още през 2018 година, откакто косовските албанци оповестиха, че през идната година те още веднъж ще се опитат да се причислят към Интерпол - след несполучливия опит през тази година.

По-рано тази седмица Заев беше в Прищина, където се срещна с Рамуш Харадинай и където той " съобщи с усмивка, че Косово може да разчита на поддръжката на Македония във всички процеси ", само че също по този начин означи, че " Сърбия е комшия (на Македония) ".

Това изказване пристигна малко по-малко от месец, откакто Заев " даде обещание на държавното управление на Сърбия, че Сърбия има откровен другар в лицето на Македония ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР