Сърбия планира да похарчи около 2,5 милиарда евро за заеми,

...
Сърбия планира да похарчи около 2,5 милиарда евро за заеми,
Коментари Харесай

Сърбия отпуска 2,5 млрд. евро помощ за хората и бизнеса

Сърбия възнамерява да похарчи към 2,5 милиарда евро за заеми, дотации за бизнеса и заплащания за пенсионери и останалите жители, с цел да им помогне да се оправят с икономическото влияние на пандемията, съобщи президентът Александър Вучич, представен от EURACTIV.

Пакетът планува набор от ограничения, в това число заплащания в размер на 50% от минималната работна заплата на чиновници на микро- и дребни предприятия, както и за държавни гаранции за заеми в търговски банки.

Държавата също по този начин възнамерява да разпредели по 30 евро на всеки пълновръстен сръбски жител или към 5 милиона души през май и ноември и спомагателни 50 евро на всеки пенсионер, сподели Вучич.

Президентът акцентира, че общият обществен дълг тази година няма да надвиши 61% от брутния вътрешен артикул.

Бюджетът на Сърбия за 2021 година регистрира стопански напредък от 6%, след предстоящо стесняване с към 1% през 2020 година Прогнозата за недостига за 2021 година е 3%. Международният валутен фонд следи растеж на стопанската система на Сърбия с 5% през 2021 година, след планирано стесняване от 1,5% през предходната година.

Сърбия отпусна през март предходната година 5,5 милиарда евро за подкрепяне на бизнеса и жителите в рецесията. Допълнителните разноски усилиха недостига през 2020 година до към 8,9%, спрямо плануваните по-рано 0,3%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР