Сърбия отдавна знае за тесните връзки между своята процъфтяваща крайна

...
Сърбия отдавна знае за тесните връзки между своята процъфтяваща крайна
Коментари Харесай

Вагнер и сърбите, наети да изтезават и екзекутират

Сърбия от дълго време знае за тесните връзки сред своята процъфтяваща последна националистическа общественост и Русия. Но едвам този месец президентът Александър , която в този момент е част от съветската страна, за вербуването на сърби за войната в Украйна, отбелязвайки, че това е " срещу нашите правила ", написа за CEPA, Ксения Кирилова, която е анализатор, фокусиран върху съветското общество, нрав, агитация и външна политика, създател на голям брой публикации за фондация Джеймстаун, за Atlantic Council, Stratfor и други.

Защо в този момент? Това изказване съвсем несъмнено е обвързвано с несъгласие от страна на съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Чолет, който по-рано изрази паника, че организацията на Пригожин се пробва да вербува бойци в Сърбия и други страни. Шолет означи, че това е неприемливо и че той персонално е изразил тези опасения по време на диалозите в Белград със сръбския водач.

Но макар че Вучич направи това, което беше помолен, вероятността от решителни дейности от страна на държавното управление е противоречива. Редица сръбски проукраински деятели, в това число представители на новата антивоенна вълна на емиграция от Русия, споделят, че сръбските управляващи умишлено разрешават интервенциите на прословутата наемническа група в Сърбия и са дали директни заповеди да няма интервенция в сходни действия.

Те сочат с пръст Александър Вулин, шеф на сръбската държавна организация за сигурност и информация, тайната полиция на страната. На 19 януари група деятели отпред със сръбския юрист Чедомир Стойкович заведе дело против Вулин, както и против съветския дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко и Вагнер. Делото упреква всички посочени лица и организации в подкрепяне на набирането на сърби за войната.

Това не е някакъв полет на фантазията. След първичното навлизане на Русия в Украйна през 2014 година има доста известни случаи на присъединение на сърби към съветските сили. През лятото на 2015 година жителите на Хорловка, окупирана от проруските бойци в Донбас, споделиха, че окупационните управляващи са изпратили въоръжени сърби, с цел да изкоренят несъгласието. По думите им " множеството сърби даже не говореха съветски и по тази причина бяха заети най-вече с арестуването на обвинени, затварянето им, както и с изтезанията и изтезанията ". 

През 2016 година сръбският деятел Венцислав Буич, който е работил в тясно съдействие със сръбските радикали и техните съдружници в Москва, сподели на пресата по какъв начин представители на прокремълската организация Рус Молодая са имали проекти да дестабилизират Сърбия, в случай че страната стартира да следва прозападен курс. Според Буич схемата разчита на мрежа от спящи сътрудници в цяла Сърбия, които ще се стремят да провеждат антизападни въстания, когато настъпи моментът.

Бившият проруски деятел сподели и видео, в което ръководителят на радикалната организация " Сръбски вълци " Александър Синджелич признава близки връзки с съветското министерство на защитата. По-специално Синелич споделя, че точно той е оказал помощ на съветските военни да изберат сърби, които да вземат участие в окупацията на Крим. Малко по-късно се твърдеше, че проруските сръбски радикали са се включили към съветския опит за събаряне на държавното управление на Черна гора.

Сръбското държавно управление отговори със законодателство, съгласно което присъединяване във въоръжени спорове на непозната територия е закононарушение, наказуемо с до седем години отнемане от независимост. Но наподобява, че страхът от пандиза не стопира сръбските радикали. По-специално, по този начин нареченият Руско-сръбски център за другарство и съдействие Орли (Орли, или Орлови на сръбски) продължава намерено да разгласява видео изявленията в обществените медии с, както ги назовава, сръбски доброволци, които се бият за Русия в Украйна.

Към края на предходната година стана известно, че сръбският ултранационалист Демян Кнежевич и един от уредниците на сръбската съпротива в Косово Зоран Лекич са посетили новопостроената централа на Вагнер в Санкт Петербург. Според известия в медиите турнето им е проведено от шефа на Орли Александър Лисов. След това Кнежевич сподели, че вижда нуждата да се обезпечи " колкото е допустимо съдействие и помощ от Руската федерация и съветската войска при положение на спор в Косово ".

Прокремълските медии не отхвърлят, че сръбски посетители са посетили центъра на Вагнер, само че упорстват, че организацията на Пригожин не е вербувала сърби, защото " ескалацията в Косово " значи, че сърбите желаят да останат покрай дома си. Самият Пригожин, разяснявайки обвиняванията на Дерек Шолет, по присъщия си метод съобщи, че Вагнер не са имали контакти със Сърбия, а вместо това " ще вземат участие в междуетнически спор на територията на Съединените щати ".

Телеграм каналът Злий Орови е хазаин на пропагандисти, които постоянно се занимават с тормоз и обиди против съветските изгнаници, които станаха изключително мощни, откакто емигрантите основаха група, наречена Руско демократично общество в Сърбия. Впоследствие сръбската прокуратура беше принудена да образува наказателно дело поради смъртни закани против антивоенните деятели Петър Никитин и Станислав Суслов.

Въпреки това поддръжката за Русия измежду сръбското население е доста висока. Според черногорския политически анализатор Любомир Филипович съветското въздействие в Сърбия е необятно и евентуално ще остане такова даже в случай че страната бъде изцяло интегрирана в Европейски Съюз.

Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че през последните осем години проправителствените сръбски медии популяризират пропагандни разкази на Кремъл по отношение на спора на Русия с Украйна. Няма да е елементарно да се излекуват следствията.
 Мрежата на Вагнер на Балканите
Мрежата на Вагнер на Балканите

В полезрението след опитите за рекрутиране в страните от региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР