Сърбия оставя българите в Босилеград бавно да измрат без адекватна

...
Сърбия оставя българите в Босилеград бавно да измрат без адекватна
Коментари Харесай

Лекар: Сърбия оставя българите да измират бавно

Сърбия оставя българите в Босилеград постепенно да измрат без съответна здравна помощ.

Това съобщи доктор Валентин Янев, един от българските лекари, които няколко часа бяха държани в полицейското ръководство в града в петък.

В Босилеград означиха края на "българската фашистка окупация "

​Арестуваха трима български лекари в Босилеград поради безвъзмездни прегледи

Янев и двама негови сътрудници от Първа градска болница се пробваха да осъществят безвъзмездни прегледи на десетки българи и други поданици на града и покрайнината в Културно-информационния център в Босилеград.

До прегледи обаче не се стигна откакто сръбските здравни управляващи, спомагани от полицията стопираха самодейността. Причината – че прегледите са щели да се осъществят на необорудвано място.

Това бе сюжет, неписан от нас, само че той се обърна против сценаристите си, разгласи Янев, който бил ужасяващ от видяното.

По думите му „ няма кой да се погрижи” за 9 000 наши сънародници в Босилеград, а това население е оставено без профилирана здравна помощ в последните 20-30 години.
 Акцията против българските медици в Босилеград Акцията против българските медици в Босилеград
„ И какво вършат тези хора – някои се избавят като отпътуват навътре в Сърбия, други идват в България, трети остават там и измират”, разяснява лекарят.

Идеята за прегледите била негова и на ръководителят на КИЦ Иван Николов.

По думите на Янев след самобитния арест 50-60 души не са получили лекарска консултация.

„ Бяхме упрекнати, че не съблюдаваме разпоредбите. Но през регламентираната процедура се минава, когато лекари отидат да преглеждат заболели за пари, а при нас всичко това бе безплатно. Затова за нас спънките, на които се натъкнахме, бяха необясними. Нямахме документи, подписи и печати по тази публична процедура, само че тя не важеше за нас”, счита лекарят, съгласно който той и сътрудниците му са били унизени.

Те били изведени пред всички и набутани в джипка, а полицията се пробвала да желае персонални документи и на хората, пристигнали да бъдат прегледани. Една жена обаче отказала и по този начин дала образец за всички, добави лекарят.
 Културно-информационният център в Босилеград Културно-информационният център в Босилеград
„ Щом като Сърбия не е в положение да обезпечи лекарски грижи на нашите сънародници, България би трябвало да вземе нещата в свои ръце”, предложи Янев.

Според него нашата страна може да обезпечи опция за периодически прегледи на сънародниците ни в Сърбия в непосредствен до границата град като Кюстендил.

Друга концепция на Янев е България да обезпечи нужната техника на Здравния дом в Босилеград, както и благоприятни условия за специализация на тамошни лекари в наши бази.

„ Ние като лекари не можем да се преборим със сръбската страна, това е въпрос на друго равнище, на съпричастност на България”, посочи Янев, който в Босилеград се сблъскал със случаи на персонални драми, за които не желае да приказва.



Арестът на нашите лекари за следващ път заплашва нашето население в Сърбия, което се топи заради неналичието на опазване на здравето и обучение, както и поради сложното запазване на културната ни еднаквост, счита Иван Николов.

Активистката Зденка Тодорова добави, че още от времената на Югославия има двойни стандарти в здравната и фармацевтична помощ в Сърбия според от региона.

Организаторите нямат желание да повторят акцията, тъй като резултатът би бил същия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР