Сърбия обяви за нежелан в страната хърватския вицепремиер и министър

...
Сърбия обяви за нежелан в страната хърватския вицепремиер и министър
Коментари Харесай

Сърбия и Хърватия – око за око

Сърбия разгласи за нежелателен в страната хърватския вицепремиер и министър на защитата Дамир Кръстичевич до ново решение, реагирайки на сходна мярка на Загреб предишния уикенд, съобщи Ройтерс.

Сръбското държавно управление взе това решение в отговор на решението на Загреб да не пусне сръбския министър на защитата Александър Вулин на годишната възпоменателната работа за жертвите в концлагера Ясеновац през Втората международна война в хърватското село Млака.

„ Сръбското държавно управление счита, че такива действия на Хърватия опонират на духа на добросъседско съдействие и зачитането на съществени европейски полезности, в които спада и свободата на придвижване на хората “, написа в държавното известие, заяви БНР.

В него се прибавя, че Белград остава отдаден на опазване на мира и стабилността в района и на зачитането на европейските правила и полезности, в полза на всички жители на Сърбия и района.

Напрежението сред двете някогашни югорепублики, които водиха война през 90-те години на XX в., се усили предходната седмица, когато хърватска делегация редуцира визитата си в Сърбия, откакто сръбски народен представител ултранационалист, наказан за военни закононарушения, крещеше обиди против тях и се опита да скъса хърватското знаме.

Ако Хърватия отдръпна посланика си от Белград, Сърбия още веднъж ще предприеме реципрочни ограничения и незабавно ще повика на съвещания своя дипломат от Загреб, съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич, съобщи Танюг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР