Сърбия обяви, че ще субсидира с държавни пари старта на

...
Сърбия обяви, че ще субсидира с държавни пари старта на
Коментари Харесай

Сърбия подготвя производството на електромобили, докато повечето обществени пътища дори нямат зарядни устройства

Сърбия разгласи, че ще субсидира с държавни пари старта на производството на електрически коли в завода на Fiat в Крагуевац. В същото време обаче в страната няма съответна мрежа от зарядни станции, пишат локалните медии. Според настоящата статистика броят на станциите е под 200, като на някои публични пътища няма нито една. За съпоставяне, в България има сред 600 и 700 зарядни станции.

Към момента петролната компания на Сърбия (NIS) дава опция на притежателите на електрически автомобили да зареждат колите си на четири бензиностанции по автомагистралите: Велика Плана-десна, Стари Бановци, Нови Сад 16 и Соколичи 1.
 До 2026 година в България би трябвало да се движат 30 000 електрическия автомобил и да има 10 000 зарядни станции
До 2026 година в България би трябвало да се движат 30 000 електрическия автомобил и да има 10 000 зарядни станции

Гост на Money.bg е Цветан Кюланов, началник на представителството на Европейска комисия в България

За бързо зареждане на автомобила цената на минута е 24 динара (0,40 стотинки), което прави 1440 динара (около 24 лева) с налог добавената стойност (ДДС) на час. Това нормално е задоволително, с цел да може колата да измине към 300 километра.

От общественото дружество " Пътища на Сърбия " обявиха пред eKapija, че през 2017 година са конфигурирали пет зарядни устройства за електрически коли на стратегически основни точки по автомагистралите " Димитровград ", " Суботица ", както и на централно място в страната, в региона на Бубанж поток. Електрическото зарядно устройство, което се намираше на някогашната тол-станция " Белград " край Бубанж поток, в това време е преместено в почивната зона Болковци (посока Белград-Чачак), на автомагистрала Милош Велики, покрай пътната такса Ljig гара, заради строителни работи.

Услугата за зареждане на електромобил в множеството случаи е безвъзмездна, тъй като страните желаят да подтикват за развиването на, заради което разноските за електрическа енергия сега се поемат от компанията, а откакто законовите условия бъдат изпълнени, зареждането ще бъде въведени - споделиха ни от Пътища на Сърбия.

В момента държавното дружество " Пътища на Сърбия " в съдействие с отрасловото министерство на страната има намерение да оборудва нови сектори с електрически зарядни устройства по автомагистралите, като в този момент се организира и търг за монтиране на 10 спомагателни електрически зарядни устройства на част от публичните пътища.
 Белград ще се снабди с мрежа от зарядни устройства за електрически коли
Белград ще се снабди с мрежа от зарядни устройства за електрически коли

Стойността на публичната поръчката е 2,5 милиона динара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР