Сърбия не трябва да спира ще има абсолютно мнозинство, заяви

...
Сърбия не трябва да спира ще има абсолютно мнозинство, заяви
Коментари Харесай

Вучич: Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента на Сърбия

" Сърбия не би трябвало да стопира " ще има безусловно болшинство, съобщи сръбският президент Александър Вучич в неделя вечер на конференция в централата на партията си, от чието водачество се отдръпна по-рано тази година, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че при тези калкулации не са включени гласовете на косовските сърби. 

Коалицията към ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) води с 46,6 на 100 от гласовете, следвана от проевропейската опозиционна коалиция „ Сърбия против насилието “ с 23 на 100 от гласовете по оповестените предварителни данни на социологическите организации ЦеСИД и ИПСОС въз основата на представителна извадка от 72,6 на 100 от изборните секции. 

Това значи 129 депутатски места за СПП в 250- локалния парламент на Сърбия съгласно националната сръбска телевизия РТС.

" Сърбия против насилието " получава 63 мандата.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разгласи довечера в централата на ръководещата СПП победа с предварителни резултати от 47,1 на 100 при обработени 50 %  от секциите.

„ Благодаря на всички на жители на Сърбия, че са дали своят вот за програмата, проекта, визията за една сполучлива Сърбия “, съобщи Бърнабич.

Тя изрече признателност и на президента Александър Вучич за поддръжката.

Според предварителните данни на ЦеСИД/ИПСОС, оповестени на уеб страницата на ЦеСИД, на трето място се класира участващата в ръководството Социалистическата партия на Сърбия с 6,9 на 100 или 19 депутатски места.

Националистическата коалиция НАДА печели 4,9 % или 13 мандата.

Прагът от три % за влизане в Народното събрание минава и листата с име „ Д-р Бранимир Несторович – Ние – гласът от народа “ с 4,8 на 100 или 13 депутатски места.

До предварителния избор в неделя се стигна след митингите в цяла Сърбия, провокирани от двете всеобщи стрелби през май. Тогава в учебно заведение в Белград младеж простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души. Сред настояванията на протестиращите бяха държавното управление да поеме отговорност, както и да се приключи по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство.

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски жители. Те избираха 250 депутати сред 2800 претенденти от 18 листи.

В самостоятелната област Войводина и в над 60 общини, в това число Белград, се организира и избор за локално ръководство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР