Сърбия иска нормални отношения с Косово, но няма да подпише

...
Сърбия иска нормални отношения с Косово, но няма да подпише
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия иска да нормализира отношенията си с Косово, но няма да подпише споразумение

Сърбия желае естествени връзки с Косово, само че няма да подпише съглашение с него, съобщи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич, през днешния ден откакто устно се съгласи да приложи подсилен от Запада проект за нормализиране от връзките, съобщи Ройтерс.

Сърбия желае да се причисли към Европейския съюз, а изискване за участието й е нормализиране на връзките с някогашната й провинция с етническо албанско болшинство, която разгласи самостоятелност през 2008 година

Вучич и косовският министър председател Албин Курти се съгласиха да приложат стъпки към нормализация на среща с публични представители на Европейски Съюз в Охрид, Северна Македония, макар че не беше подписан документ.

" Сърбия желае да има естествени връзки с Косово. Ние желаеме да пътуваме, ние желаеме да вършим бизнес, не можеш да живееш в изолираност за 100-метрова стена ", съобщи Вучич пред публицисти през днешния ден.

" Не желаех да подпиша съглашението за анекса за използване (на плана) нощес, нито подкрепяното от Европейски Съюз съглашение (в Брюксел предишния месец) ", съобщи Вучич. " Не желая да подписвам никакви интернационалните законово обвързващи документи с Косово, тъй като Сърбия не признава независимостта му ", акцентира той.

Снощи Курти съобщи, че съглашението съставлява " де факто признание " на Косово.

В рамките на вербалното съглашение Косово се ангажира да даде по-голяма автономност на регионите със сръбско болшинство, а Сърбия се съгласи да не блокира участието на Косово в интернационалните организации.

Европейски Съюз даде обещание да провежда донорска конференция за двете страни, като изплащането на финансовите средства ще зависи от стъпките за възстановяване на връзките.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел съобщи през вчерашния ден след траялата 12 часа среща, че в началото е било обсъждано " по-амбициозното и в детайли " предложение на Европейски Съюз, по което двете страни не са съумели да се договорят.

Той сподели, че Косово е посочило липса на еластичност по същината на предлагането, а Сърбия е отказала да подпише документа, въпреки че Белград е бил " изцяло подготвен да го приложи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР