Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов

...
Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов
Коментари Харесай

Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при пълна забрана за напускане на домовете

Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов непоколебим режим на самоизолация като мярка за битка с ковид, съобщи Франс прес.

Двете балкански страни от известно време постановат полицейски вечерен час през седмицата и наложително стоене по домовете през уикенда.

Тази възбрана за излизане от у дома, в това число за извършване на покупки и за вървене до аптеката, ще бъде удължена този уикенд до вторник поради великденските празници.

Това са най-строгите ограничавания, въведени на Балканите от началото на пандемията от COVID-19.

Сръбската православна черква изиска анулация на карантината в неделя, с цел да могат вярващите да отидат на църковните служби, осведоми Българска телеграфна агенция.

Президентът Александър Вучич не отговори непосредствено на църковните управляващи, когато съобщи във вторник вечерта в ефира на държавната телевизия РТС, че ще затегне рестриктивните мерки, водейки се по мнението на лекарите.

Православната черква в Северна Македония разпореди на вярващите, които желаеха да отидат на черква преди влизането в действие на полицейския час, да съблюдават отдалеченост и да не целуват иконите.

От началото на епидемията над 4800 души се заразиха с ковид в Сърбия, а 99 починаха.

В Северна Македония инфектираните са към 1000, от които 45 изгубиха живота си.

В Черна гора, където православните също са болшинство, управляващите не разрешиха още на 22 март наличието на вярващи на църковни служби. За нарушение на тази възбрана бяха задържани на 12 април митрополит Амфилохий и няколко свещеници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР