Сърбия и Косово се ангажират да си сътрудничат в идентифицирането

...
Сърбия и Косово се ангажират да си сътрудничат в идентифицирането
Коментари Харесай

Сърбия и Косово ще търсят заедно масови гробове на изчезнали

Сърбия и Косово се ангажират да си сътрудничат в идентифицирането и разкопките на всеобщи гробове на водещи се за безследно изчезнали жертви на спора в интервала 1998-2000 година

Това се споделя в взаимна декларация на сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти.

Тя бе контрактувана на среща сред двамата водачи в Брюксел в границите на разговора за нормализиране на връзките.

Въпросът за изчезналите лица ще бъде приет от Белград и Прищина за филантропичен. Досега той бе една от пречките за нормализирането на връзките сред двете страни.

6605 са изчезналите лица сред 1 януари 1998 ш 31 декември 2000 година Съдбата на 1621 от тях до през днешния ден остава незнайна.

„ Повече от 20 години след спора техните близки живеят в тъга и не знаят местонахождението на обичаните си хора. Семействата имат право да знаят ориста на своите близки “, посочи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Издирването на останките на изчезналите ще се прави в това число със сателитни данни и технологии, измежду които LIDAR за отдалечено премерване на дистанции посредством осветление на задачата с лазерна светлина и премерване времето, за което отразената светлина се връща до датчика. Очаква се по този начин да бъдат открити всеобщи гробове.

Същевременно през днешния ден Белград и Прищина направиха значима и алегорична стъпка към основаването на Асоциация/Общност на общините със сръбско болшинство, разгласи Борел след срещата. Създаването бе контрактувано преди 10 години, само че през днешния ден управителният екип, формиран от косовски сърби, показа пред двете страни първия план за тази организация. Макар да имат разнообразни позиции, Сърбия и Косово ще стартират договаряния за статута на Асоциацията/Общността в близко бъдеще.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР