Сърбия и Косово продължават да спорят за регистрационните табели на

...
Сърбия и Косово продължават да спорят за регистрационните табели на
Коментари Харесай

Напрежението между Косово и Сърбия продължава, Еди Рама призова за диалог

Сърбия и Косово не престават да спорят за регистрационните табели на моторните транспортни средства. Макар че бе реализиран непълен компромис по въпроса, Прищина не се е отказала да наложи условието всички сърби да сменят табелите на колите си с такива, на които са изписани името и герба на Косово.

Междувременно, министър председателят на Албания Еди Рама се включи задочно в разногласието сред Белград и Прищина, употребявайки срещата на върха на " Отворени Балкани " в Сърбия, с цел да опита да спре ескалацията на напрежението сред двете страни.

В изявление за Euronews Рама разкритикува твърдия метод на косовския министър председател Албин Курти към Сърбия.
Всеки знае, че съм 100% на страната на Косово, когато става въпрос за признание, само че не е загадка, че когато става дума за разговор със Сърбия, имам друга позиция от тази на косовското държавно управление.
Еди Рама, министър председател на Албания

Правителството на Курти желае сърбите, живеещи в северната част на Косово, да стартират да употребяват регистрационни табели за колите си с герба на Косово и името на републиката от 1 септември.

Ако те не съблюдават новите условия, от края на октомври колите им ще бъдат иззети.
В момента не виждам никакво решение. От 1 септември сигурно ще продължат акцията си и ще се опитат да принудят сърбите да си сменят номерата. Курти сподели на договарянията в Брюксел, че счита, че ще успее.
Александър Вучич, президент на Сърбия

Европейски Съюз и други страни от района желаят да избегнат огромна рецесия сред Косово и Сърбия. Брюксел сполучливо посредничи за отчасти съглашение сред Белград и Прищина в края на август.

Спорът за регистрационните табели може да подкопае тези старания.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР