Сърбия гласува днес. В страната се провеждат предсрочни парламентарни и

...
Сърбия гласува днес. В страната се провеждат предсрочни парламентарни и
Коментари Харесай

Сърбия избира президент, парламент и местни власти днес

Сърбия гласоподава през днешния ден. В страната се организират предварителни парламентарни и постоянни президентски избори. В няколко общини, в това число в Белград, гласоподават и за локални управляващи.

Изборите ще продължат до 20:00 ч. локално време.

Общо осем са претендентите за президент. За любимец е апетитен актуалният държавен глава Александър Вучич. Негов главен съперник е някогашният шеф на Генералния щаб на сръбската войска Здравко Понош. Ново лице е преподавателката в биологичния факултет на Белградския университет Биляна Стойкович. Зад нея застава обединението, сплотяваща левоцентристи и екоаткивисти, които проведоха всеобщи митинги с искане за по-чист въздух. Правителството по-късно взе решение да спре плана за мина за рандеман на литий на англо-австралийския колос " Рио Тинто ", заяви Българска национална телевизия.

Въпреки това конспирация на президентския избор не се чака. Президентът Вучич съобщи, че резултат под 60 % би бил крах за него. Опозицията на собствен ред, разгласи, че в случай че се стигне до втори тур, това би било победа.

Без изненади се чака да са и резултатите на парламентарните избори, за които са регистрирани 18 листи. Според социологическите изследвания Сръбската прогресивна партия на президента Вучич има поддръжката на над 50 % от гласоподавателите - надалеч пред опозиционната коалиция и социалистите.

В няколко общини, в това число столицата Белград, се организират и локални избори. Голям триумф за опозицията би била победа в столицата. Освен това броят на опозиционните депутати в 250-местния парламент би заплашил болшинството в Народното събрание.

Войната в Украйна наподобява затвърди позициите на ръководещите. Официално Белград отхвърли да наложи наказания на Русия, само че осъди нарушаването на териториалната целокупност на Украйна. Появи се концепция сръбската столица да бъде хазаин на разговора сред Киев и Москва. Конфликтът в Украйна измести тематики като екологията, корупцията и върховенството на закона.

Право на глас имат близо 6 и половина милиона гласоподаватели. На 12 март държавното управление смекчи противоепидемичните ограничения. Така че, няма характерни условия или ограничавания в изборния ден.

Седем евродепутати ще бъдат част от интернационалната задача наблюдаващи в Сърбия. Руски наблюдаващи ще има също.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР