Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на

...
Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на
Коментари Харесай

Белград изнесе данни за шпионския скандал

Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с присъединяване на съветски шпионин и локални военни. Сръбският президент Александър Вучич разкри детайлности към подривната активност на непознати сили против страната му, като загатна, че в нея са забъркани страни от Балканите и отвън района.

Видео, снимано в белградския квартал Земун в края на декември 2018-а, изпъна внезапно добре настроените струни на сръбско-руските връзки съвсем година по-късно. Причината - преди четири дни видеото, което е от среща сред сътрудник на съветското разузнаване и някогашен боен от сръбската войска, беше публикувано в медиите. Автентичността на фрагментите беше доказана. Самоличността на участниците - също. Мъжът, който подава плик с пари е Георгий Клебан, някогашен заместител на съветския боен аташе в Белград. Събеседникът му, който усърдно брои парите в колата си, е сръбски подполковник с букви З.К.

От Сръбската работа за сигурност и информация обявиха, че са наясно с детайлностите по договорката, само че към този момент няма да ги разкриват. Последва незабавно съвещание на Съвета за сигурност, а по-късно президентът Вучич изнесе цялата информация по този и други случаи, в които съветският шпионин се е срещал със сръбски военни. Вучич изрази недоумението си във връзка със станалото:
СХ Александър Вучич, президент на Сърбия: Питам нашите съветски другари, а през днешния ден попитах и посланика Боцан-Харченко: Защо? Не виждам никаква логичност във всичко това.
Сръбският президент допусна, че Владимир Путин надали е знаел за тази активност в Белград. Той съобщи, че разузнавачът Клебан към този момент не е на територията на Сърбия, само че акцентира мощната разследваща активност на други страни, чиито представители водели диалози за политически решения, рушащи страната му. В този случай Вучич загатна, въпреки и с известно съмнение, имената на Австрия, Германия и България без повече разяснения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че шпионският скандал е несполучлив опит да помрачи визитата на Александър Вучич в Русия, планувана за 4 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР