Сърбия е вашата майка! Това бяха думите, с които президентът

...
Сърбия е вашата майка! Това бяха думите, с които президентът
Коментари Харесай

Отворени Балкани/Србски свят рушат ЕС на Балканите

Сърбия е вашата майка! Това бяха думите, с които президентът Александър Вучич се обърна към стотиците сърби, докарани с рейсове в Белград от районен съд Македония, Босна, Хърватия, Черна гора. Те трябваше да чуят със личните си уши апелите на идеолога на " Отворени Балкани ", на маскирания " Сръбски свят ". От чутото стана ясно, че духът на кървавите следи, които са артикул на сръбска нападателна политика, не са единствено минало за Балканите.


Тази сръбска грандомания и краен шовинизъм, които удавиха в кръв Вуковар, Сараево, Сребреница, Косово, посегнаха даже и на Дубровник, през днешния ден употребява методите на хибридната експанзия за дестабилизация на полуострова.

От думите на " дребния " Милошевич, президентът на Република Сръбска - Мирослав Додик, който прикани тези дни " Да живее Русия " при срещата си с Путин, разбрахме кои са лостове за дестабилизация на Балканите - " Сръбски свят " или " Отворени балкан ", са измежду обичаните планове на Путин.

Въпросът е до по кое време Европейски Съюз и НАТО ще толерират това държание и ще подтикват сръбската надмощие и опитите да възвърне въздействието си на територията на някогашна Югославия.

Пълна изненада е поддръжката за " Отворени Балкани ", както от Москва, по този начин и от Вашингтон, само че и на някои фигури от Брюксел!

Това късогледство може да дестабилизира най-малко 5 страни. РСМ, Косово, Босна, Черна Гора и даже самата Сърбия. Чуваме много наивни пояснения, че те по този метод ще бъдат следени, само че и дисциплинирани, в случай че има такава потребност. И с цел да няма ядосани, значима роля, втора цигулка на Александар Вучич, заема министър председателят на Албания Еди Рама.

Европейският съюз няма по какъв начин да осъзнае тези опасности, до момента в който България не надигне глас и не насочи предизвестие, че построяването на това преддверие в европейския двор е претъпкано с геополитически " минни полета ". Достатъчно е единствено едно ново подценяване на сръбския хегемонизъм, с цел да бъдем очевидци на нов гърмеж, само че този път и в границите на Европейски Съюз.

Отговорността на София е голяма - във вътрешен проект да обезврежда популизма, който е част от източния план, а в интернационален - да не позволява доверчивост в Брюксел и Вашингтон.

Реториката на Вучич и визитата на Додик в Москва, както и апелите им от митинга в Белград, са най-яркото предизвестие, че държанието на Сърбия не е градивно. Началото на края на тези политики е повече от необходимо, а представителите им е време да бъдат отпратени в бодра политическа пенсия. Проектът " Отворени Балкани " би трябвало да бъде затворен още преди да е отворен. Така вероятността за участие в Европейски Съюз ще остане главния мотор за промените и същинската европеизация на страните от Западните Балкани. Ако тези процеси се забавят, след някоя и друга година може да се окаже много късно, изключително в случай че бъдат оставени за решение след войната в Украйна. /БГНЕС

--------------------

Петър Колев, изпълнителен шеф в Агенция БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР