Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада.

...
Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада.
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада

Сърбия е сцена за прокси война сред Изтока и Запада . Това съобщи президентът Александър Вучич, представен от " Ройтерс ".

Изказването му идва в миг, когато Белград поддържа нежен баланс сред присъединението си към Европейския съюз и връзките си с Русия.

Ден преди изказването на Вучич стачкуващи развяваха съветски флагове и издигнаха плакати на съветския президент Владимир Путин на протест против гей парада в Белград.

Не мога да настоявам, че митингът беше прокси офанзива, тъй като там имаше и доста елементарни хора, уточни сръбският президент.

Сърбия е претендент за участие в Европейски Съюз, който е най-големият й търговски сътрудник и вложител. Тя поддържа боен неутралитет, само че има връзки с НАТО и е купувала оръжия от неговите страни членки.
 НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира
НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с " ново потомство млади мъже ", за които Косово е Сърбия

Балканската страна обаче е съвсем напълно подвластна от съветския газ и е купувала оръжия също и от Русия.

Въпреки че в Организация на обединените нации Сърбия осъди нахлуването на Русия в Украйна, тя отхвърли да се ангажира със наказания против Москва. Както Пекин, по този начин и Москва поддържат съпротивата на Сърбия против независимостта на Косово - някогашната южна провинция на Белград, за която тя води войната през 1998-99 година

Опитваме се да оцелеем с допустимо най-вече рани и белези , съобщи Вучич, някогашен националист, който по-късно одобри проевропейска политика.
 Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане ”
Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане ”

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, въпреки и единствено като показва независимостта на Косово, в никакъв случай не приета от Москва, като " казус ", извиняващ нейната експанзия в Украйна

Преди да се причисли към Европейски Съюз, Сърбия би трябвало да усъвършенства връзките си с Косово, което разгласи своята самостоятелност през 2008 година

Подкрепяните от Европейски Съюз договаряния протичаха постепенно и постоянно бяха подхранвани от напрежение, като последният спор бе това лято по въпроса за и документите за идентичност на малцинствените сърби, живеещи основно в северно Косово.

Косово е прието от Съединените щати и пет страни членки на Европейски Съюз, само че не и от няколко други страни, в това число Сърбия и съдружниците й Русия и Китай.

Въпреки че Сърбия и Косово се съгласиха да уредят разногласието по отношение на документите за идентичност, управляващите в Прищина обявиха, че локалните сърби ще би трябвало да сменят номерата на колите си от сръбски на косовски

Вучич отбелязаа, че не има вяра, че управляващите в Прищина желаят " сериозен диалог ", само че съгласно него те могат да осъществят проектите си с поддръжката на Запада.

Сръбският президент добави, че през идващите седмици чака повече диалози и совалкова дипломация от пратениците на Европейски Съюз и Съединени американски щати, ориентирани към разрешаване на казуса с номерата на колите.
 Назрява ли война сред Сърбия и Косово?
Назрява ли война сред Сърбия и Косово?

Ключов миг дали Сърбия гледа на изток или на запад
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР